Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Răsturnare de situație în cazul românilor luați de ape în Italia: dosar pentru "omor din culpă". Procuror: "Patrizia a sunat de 4 ori la 112"
WhatsApp
Ies la iveală noi detalii în cazul celor trei români luați de ape în Italia. Una dintre tinere a sunat de patru ori la serviciile de urgență, arată o analiză a conversațiilor cu salvatorii. Procuratura din Italia anchetează intervenția autorităților, fiind deschis un dosar pentru "omor din culpă". 
Cei trei români luați de ape în Italia

Procuratura din Udine, în colaborare cu carabinierii, a demarat o anchetă pentru omor din culpă în cazul tragediei petrecute pe râul Natisone, în urma căreia două tinere de 20 de ani, Patrizia Cormos și Bianca Doroș, au murit, iar Cristian Molnar (25 de ani) a dispărut.

Cronologia evenimentelor tragice

 

Conform procurorului șef Massimo Lia, aceasta este cronologia tragediei.

La 13:05, Patrizia, Bianca și Cristian au ajuns în Premariacco pentru a face fotografii pe malul râului Natisone.

La ora 13:29, Patrizia a efectuat primul din cele patru apeluri la numărul unic de urgență 112, cerând ajutor și rugând operatorii să o contacteze pe mama ei. În total, apelurile telefonice au durat aproximativ 30 de minute.

La ora 13:35, cei trei tineri au fost observați pe podul Roman de către șoferul unui autobuz școlar, care a filmat scena cu un telefon mobil și a sunat la carabinieri.

Ora 13.47: Patrizia face ultimul apel la 112 cerând ajutor. Între timp, pompierii din Udine ajung primii la fața locului 

Ora 14.00: Acesta este momentul în care cei trei tineri se îmbrățișează pentru a rezista apei și sunt luați de râu.

Ora 14.02: Încercarea disperată a pompierilor de a-i recupera pe tineri prin aruncarea unei frânghii de pe o macara. Cristian ratează la limită, fetele nu reușesc să se apropie

Ancheta e în desfășurare

 

"Patrizia a efectuat patru apeluri telefonice la numărul unic de urgență 112", a explicat ieri procurorul șef Massimo Lia, "iar primul a fost la ora 13.29, iar celelalte în minutele imediat următoare". Apeluri în care nu numai că a cerut ajutorul salvatorilor, ci și să-și avertizeze mama. Momentele tragice s-au scurs repede, fiind surprinse de telefoanele mobile ale trecătorilor.

Procuratura investighează dacă operațiunile de salvare au fost desfășurate corespunzător și dacă s-a făcut tot posibilul pentru a preveni tragedia. "Vrem să înțelegem dacă există vreo responsabilitate de tip omisiv”, a declarat procurorul Lia, subliniind că dosarul se află într-o fază incipientă și că momentan nu există elemente concrete care să indice o vinovăție certă.

"De la primele constatări, totul s-a petrecut într-un interval de timp care poate fi cuantificat: aproximativ în jumătate de oră", adaugă el. "Dintr-o situație de aparentă liniște, acel flux tumultuos al râului Natisone i-a copleșit imediat", a mai spus procurorul.

Vezi și: Trupurile celor două tinere care s-au înecat în Italia au ajuns astăzi în țară. Sâmbătă vor fi conduse pe ultimul drum

Dacă la început dosarul era pur "informativ", adică fără ipoteză de infracțiune și fără suspecți, în prezent, procurorii efectuează "investigațiile necesare pentru a stabili dacă operațiunile de salvare au fost oportune".

Potrivit Corriere Della Sera, totul se va învârti în jurul câtorva întrebări: S-a făcut tot posibilul pentru a evita tragedia celor trei băieți? Operațiunea de salvare a fost oportună? De ce a fost trimis mai întâi un elicopter de pe aeroportul „Marco Polo” din Veneția și apoi unul de pe cel mai apropiat Campoformido?

Lia, însă, precizează imediat că formularea ipotezei de omucidere din culpă nu înseamnă că suntem la un pas de închidere: "Aș vrea să precizez că, în momentul de față, nu există elemente concrete care să ne facă să mergem în această direcție, dar verificările sunt în faza inițială și există, totuși, și ipoteza unui tragic accident mortal în natură".

Înregistrările convorbirilor dintre Patrizia și operatorii de la 112 sunt analizate pentru a se stabili exact ce informații au fost comunicate și dacă locația exactă a tinerilor a fost transmisă corect. De asemenea, se investighează de ce unul dintre apelurile la 112 nu a primit răspuns și dacă aceasta s-a datorat unei probleme tehnice sau altui factor.

 

----------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel