Rreș Bogdan spune că guvernul dă o lovitură clasei de mijloc și prezintă o demonstrație în acest sens.
"Ministerul de Finanțe băgă mâna în buzunarele unui MILION de români și le fură 256 de millioane de dolari
Lovitură dată clasei de mijloc!!
Vă explic acum, m-a lămurit un finanțist care nu face politică, trăiește în România și în SUA (navetist), dar e siderat de situație.
Așadar: Cei care aveți venituri din activități independente (PFA, drepturi de autor, tot ce înseamnă profesii liberale) ați primit, probabil, o decizie de impunere pentru plata contribuțiilor sociale pentru perioada 2013 – 2017. Probabil mulți ați suferit un șoc, pentru că nu vă așteptați să datorați bani pentru sănătate (CASS).
De ce s-a intamplat asta? Deoarece Statul nu a reușit să facă regularizări. Adică să coordoneze declaratiile de venit făcute până în 2017, prin Declarația 220, cu cele făcute de anul trecut încoace, prin Declaratia 200. HAOS FISCAL, prezentat drept REVOLUȚIE FISCALĂ.
CASS se stabilește de către ANAF, prin decizii de impunere emise pe baza declarațiilor contribuabilului. Fiind o cheltuială deductibilă, ar trebui, firește, să se reducă din baza impozabilă. Dar ANAF nu a făcut calculul pentru perioada 2012 – 2017, ceea ce înseamnă că oamenii au plătit impozit pe venit cu 16% mai mult, deoarece CASS nu a fost redus. Mai mult decât atât: a achitat și CASS care a fost calculat mai târziu, în 2018 – 2019. Fără drept de deducere.
PSD a decis în 2017 ca CASS să nu mai fie INTEGRAL deductibil (foame de bani, ne-am prins!). Logica primară zice, deci, că pentru anii trecuți era! Nu numai logica, ci și legea.
Unde e problema: sistemul ANAF nu a putut să regleze CASS din Declarațiile 220 cu Declarațiile 200 (astea mai noi, „revoluția fiscală”). Ceea ce înseamnă un FURT compus din două părți:
a) Nededucerea cheltuielii cu CASS şi impozitarea venitului net cu 16% (aici e mai simplu de înțeles)
b) Furtul de 6% rezultat între deducerea cheltuielii cu impozitul perioadei 2013-2017 de 16%, prin mutarea datei de stabilire a CASS în 2018-2019, când impozitul a fost de 10%.
Spre deosebire de perioada de până în 2017, când declarația veniturilor se făcea prin formularul 220, formularul 200, cel nou, cuprinde declararea impozitului pe venit, dar fără calculul CASS. Ei bine, regularizarea nu s-a făcut!! De ce? Sistemul nu e capabil să preia declarațiile de impunere! Aiuritor, nu? Cum nu poate, veți întreba? Nu poate!! Dacă întrebați la Fisc, vi se va răspunde că nu se poate.
CONSECINȚĂ: s-au raportat în statistici venituri mai mari decât erau în realitate!
Și gândiți-vă că 2,3% din veniturile bugetare vin din activități independente. Înmulțit cu 211 miliarde USD PIB X 5,5% cota CASS X 16% cota impozit efect de 42,7 milioane dolari/an X 6 ani (2012-2017) = 256 milioane dolari FURT – calculul l-a făcut economistul despre care vă vorbeam, un om care calculează în dolari
Pe cine afectează asta? Sunt 400.000 de români, plus peste 550.000 de români care iau leafă de la acești independenți. Un fleac, i-au ciuruit!
Reiau: Statul nu a făcut efortul minim de a calcula sumele anuale pe care cei care au venituri din activități independente le datorează drept CASS, din 2013 până în prezent.
Nu este vina noastră că nu s-a putut face regularizarea, nu? Nu este vina noastră că Fiscul și casele de asigurări de sănătate nu au reușit să-și transfere bazele de date – unele există, altele nu!! Vă dați seama?
Însă deși statul și-a dat măsura incompetenței (din nou!) și se apropie termenul de prescripție, de 6 luni se trimit decizii de impunere drept regularizări de CASS pentru intervalul 2013 – 2017. Asta e chiar culmea!
Oameni buni, CASS nu e impozit, nu e o taxă, deci CONSTITUȚIONAL vorbind, nu poate figura pe o decizie de plată a acestora.
Vă întreb: este incompetență sau rea-credință? Deoarece nu a regularizat aceste plăți, a lăsat sumele să se acumuleze și acum le „impozitează” dintr-un singur foc. Ele trebuie achitate în 60 de zile, căci altfel – ghici? Proprire de cont!! Jaf din buzunare, fără ca românii să aibă vreo vină! Vina aparține incompetenților din Ministerul de Finanțe!
…Nemaivorbind de faptul că OUG în materie fiscală sunt o crimă. Despre legalitate, ce să mai vorbim?
(Foto: www.city-break.xyz)", scrie Rareș Bogdan pe pagina lui de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News