Profesorul Alexandru Rafila a fost întrebat, marți, la Antena 3, despre evoluția noii tulpini de coronavirus din Marea Britanie, unde au apărut 1.000 de astfel de îmbolnăviri.
„Nu cred că este o evoluție diferită a bolii. Din ceea ce am citit eu, nu există o evoluție diferită a bolii. Aș vrea să vă dau un alt exemplu care demonstrează, de fapt, că aceste mutații până în momentul de față nu sunt îngrijorătoare: faptul că reinfecțiile cauzate de noul coronavirus sunt rare, sunt foarte – foarte rare, adică omul poate să elimine timp de mai multe săptămâni virusul”, spune Rafila.
Reprezentantul României la OMS spune că sunt câteva cazuri documentate de reinfecție, dar lucrul acesta nu este de neașteptat, pentru că sunt persoane care au deficiențe imune.
„Atunci, asta demonstrează că aceste mutații nu sunt relevante din punct de vedere al imunității, pentru că dacă ar fi relevante și îmbolnăvirile ar fi mult mai frecvente, iar până în momentul de față nu sunt raportate un număr mare de îmbolnăviri, de reinfectări la persoane care au trecut deja prin boală”, a mai spus Rafila.
Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că o nouă tulpină a SARS-CoV-2 se răspândeşte ameninţător în anumite zone din Anglia și că cel puţin în 60 de autorităţi locale diferite au fost înregistrate infecţii cauzate de acest tip de coronavirus, potrivit BBC.
El le-a spus parlamentarilor din Camera Comunelor că, în ultima săptămână, au existat creșteri puternice și exponențiale ale infecțiilor cu coronavirus în Londra, Kent, părți din Essex și Hertfordshire.
„Am identificat în prezent peste 1.000 de cazuri cu această tulpină predominant în sudul Angliei, deși cazuri au fost identificate în aproape 60 de zone diferite. Cauza mutaţiilor nu a fost descoperită, dar măsurile trebuie să fie, în orice caz, ”, a spus oficialul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News