Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Putin s-a supărat și pe greci pentru că le-a furnizat armament ucrainenilor
WhatsApp
Rusia a anunţat luni expulzarea a opt diplomaţi greci, în special din cauza livrărilor de echipament militar din Grecia pentru Ucraina, transmite AFP.

Ambasadorul grec la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde i s-a înmânat o notă prin care a fost informat că diplomaţii expulzaţi au la dispoziţie opt zile pentru a pleca din Rusia.

Conform unui comunicat al diplomaţiei ruse, decizia este "consecinţa directă a acţiunilor ostile întreprinse de autorităţile greceşti". Documentul menţionează "livrările de arme şi echipament militar" pentru Ucraina, precum şi expulzarea unor diplomaţi ruşi din Grecia.

Guvernul de la Atena a anunţat în aprilie expulzarea a 12 diplomaţi ruşi, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia începând din 24 februarie.

AFP observă că Grecia este, ca şi Rusia, o ţară majoritar ortodoxă, iar relaţiile bilaterale au rădăcini istorice, însă Atena s-a aliniat la poziţia aliaţilor occidentali şi a condamnat ferm agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

Statele occidentale au expulzat în ultimele luni sute de diplomaţi ruşi, iar Moscova a reacţionat prin măsuri similare.

 

Grecia, mari tensiuni cu Turcia în ultima perioadă

 

Marile probleme ale Greciei nu sunt însă cele cu Rusia, ci mai degrabă cu țara vecină alături de care împarte apele Mării Egee.

Grecia a acuzat luni Turcia că a încercat să trimită aproape 1.130 de migranţi pe insulele greceşti din Marea Egee în ultimele trei zile, ale căror bărci "au fost reperate şi trimise înapoi la timp de autorităţile portuare elene", relatează AFP.

"Călăuze turce au încercat să debarce aproximativ 1.130 de refugiaţi pe insulele greceşti în ultimele trei zile", a declarat Yannis Plakiotakis, ministrul grec al Marinei comerciale şi Politicii insulare.

Autorităţile portuare elene "au localizat şi trimis înapoi nave cu migranţi în 24 de incidente separate", a precizat ministrul într-un interviu acordat Real FM, un post de radio privat grecesc.

În mai, autorităţile elene au declarat că au împiedicat aproximativ 600 de migranţi să traverseze Marea Egee către Grecia din Turcia vecină într-o singură zi.

Potrivit unei surse din Ministerul Migraţiei, numărul migranţilor veniţi din Turcia în primele patru luni ale anului 2022 a fost cu aproape 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Turcia continuă să se comporte ca un stat pirat care încalcă dreptul internaţional şi pune în pericol viaţa unor oameni amărâţi", a declarat luni Yannis Plakiotakis, acuzând încă o dată Ankara că favorizează reţelele de călăuze.

Vecini şi aliaţi în cadrul NATO, Grecia şi Turcia menţin o relaţie tradiţional conflictuală care s-a înrăutăţit în ultimii ani, pe fondul problemei migraţiei, dar şi din cauza încercărilor Ankarei de a fora în estul Mării Mediterane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel