Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protocoale SRI. Tăriceanu contazice CCR
WhatsApp
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consideră că trebuie găsită "cea mai bună şi rapidă soluţie" pentru declasificarea protocoalelor SRI, el subliniind că judecătorii constituţionali nu au decis că acestea ar fi legale, ci doar că actul normativ privind declasificarea lor este neconstituţional.
Calin Popescu Tariceanu

"Curtea Constituţională este suverană în aceste chestiuni şi, chiar dacă sunt lucruri pe care le văd diferit şi nu ne convin la nivelul coaliţiei, trebuie să respectăm decizia CCR. Problema politică şi juridică a ilegalităţii protocoalelor rămâne. Prin urmare, CCR nu a hotărât că protocoalele ar fi legale, ci numai că legea privind declasificarea este ilegală. Protocoalele, în continuare, toţi juriştii consideră că sunt ilegale şi trebuie găsită cea mai bună soluţie şi cea mai rapidă pentru a declasifica aceste protocoale. Deci, CCR nu are obiecţiuni faţă de problema de fond, ci numai faţă de formula de legiferare, pe care o consideră neconstituţională", a afirmat Tăriceanu, miercuri, la Senat.

El a precizat că încă nu a discutat cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe această temă.

"Decizia CCR nu pune în discuţie legalitatea protocoalelor. Ele rămân în continuare să fie considerate ilegale. Nu intră pe fond, dar protocoalele nu au cum şi acest lucru e bine să îl reţinem şi acceptăm cu toţi - unică autoritate legiuitoare în România, ca în toate ţările cu democraţie parlamentară, este Parlamentul. Nu are nimeni dreptul să legifereze alături de Parlament, cu excepţia Guvernului care este autoritate legiuitoare delegată. Deci, protocoalele sunt ilegale. Deci, trebuie să găsim forma legală şi constituţională pentru a le declasifica. (...) Eu cred că acesta este un interes public general. Cred că pentru toată lumea trebuie să fie o preocupare serioasă ca în România să nu avem instituţii care legiferează paralel. Dacă facem toată ziua discuţii din astea savante şi invocăm statul de drept, atunci să vorbim în mod corect de statul de drept. Nu poate să fie vorba de stat de drept când SRI cu Procuratura legiferează în România. Dacă acceptăm o definiţie minimă a statului de drept, înseamnă că Parlamentul este, aşa cum v-am spus înainte, singura autoritate legiuitoare", a explicat Călin Popescu-Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel