Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proteste în Franța: Zeci de mii de oameni în stradă împotriva creşterii costului vieţii
WhatsApp
Zeci de mii de oameni au ieşit duminică în stradă la Paris pentru a protesta împotriva politicilor preşedintelui Emmanuel Macron, relatează dpa şi AFP. 

Manifestaţia a avut loc la apelul formaţiunii de opoziţie de stânga LFI (La France Insoumise, Franţa nesupusă) a lui Jean Luc Melenchon, în semn de protest împotriva creşterii costului vieţii, dar şi inacţiunii guvernului în ce priveşte combaterea schimbărilor climatice.

Proteste în Franța: Zeci de mii de oameni în stradă împotriva creşterii costului vieţii

 

Potrivit postului de ştiri BFMTV, organizatorii au afirmat că mitingul a reunit în capitală 140.000 de oameni, în timp ce poliţia a estimat participarea la 30.000 de oameni. La manifestaţie a fost prezentă şi laureata Premiului Nobel pentru literatură din acest an, Annie Ernaux.

Marşul a fost menit, în parte, să demonstreze unitatea stângii împotriva guvernului după ce în ultimele luni aceasta a fost zdruncinată de scandaluri legate de acuzaţii de violenţă împotriva femeilor. Doi oficiali din Partidul de Stânga şi ai Verzilor au demisionat. În acelaşi timp, atmosfera a devenit foarte tensionată în Franţa în ultimele zile.

O grevă lansată cu peste două săptămâni în urmă de lucrătorii din rafinării pentru majorări salariale a determinat sincope în livrări, iar preţul combustibilului a ajuns şi la trei euro litrul. Autorităţile se tem tot mai mult că s-ar putea ajunge la demonstraţii similare protestelor 'vestelor galbene' din 2018 şi 2019, declanşate în parte de creşterea taxelor pe combustibil.

Totuşi, la o zi de greve şi proteste pe plan naţional convocată la finele lui septembrie au luat parte mai puţini francezi decât se aştepta.

Pentru marţi au fost anunţate noi greve, iar răspunsul la apel ar putea fi de această dată mai puternic, notează dpa, titrează Agerpres.

 

Citește mai departe

 

Franța, mișcarea care enervează Rusia: Va 'forma până la 2.000 de soldaţi ucraineni' pe teritoriul său

 

Franţa va forma 'până la 2.000 de soldaţi ucraineni' pe teritoriul său, a anunţat sâmbătă ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, citat de AFP.

Aceşti militari 'vor fi repartizaţi în unităţile noastre pentru mai multe săptămâni', a explicat el, subliniind că formarea va acoperi trei niveluri: 'formarea generală a combatantului', 'apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica', şi 'un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate'.

'Facem asta respectând statul de drept, fără să fim vreodată în cobeligeranţă, pentru că nu suntem în război. Ajutăm o ţară care este în război' după invazia Rusiei, a subliniat ministrul. Pe de altă parte, Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Crotale, a declarat Sébastien Lecornu, precizând un anunţ făcut în acest sens miercuri de preşedintele Emmanuel Macron.

Numărul de sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Crotale care vor fi trimise la Kiev 'este pe cale să fie definit cu ucrainenii', dar 'va fi semnificativ pentru a le permite să-şi apere cerul', a spus el. 'Avem douăsprezece din acestea, dar este un dispozitiv destinat să se stingă treptat şi să fie înlocuit cu MAMBA (sisteme de apărare antiaeriană echipate cu rachete Aster, cu o rază de acţiune de până la 50 kilometri sau chiar 100 de kilometri), aşa că acest lucru nu va crea un deficit pentru armata franceză', a mai afirmat ministrul apărării el, precizând că 'scopul este de a finaliza această operaţiune în următoarele două luni'.

Sébastien Lecornu a amintit, de asemenea, că, pe lângă cele 18 tunuri Caesar deja trimise Kievului, 'discuţiile continuă pentru mobilizarea a şase tunuri suplimentare' şi că Franţa studiază 'livrarea de rachete sol-sol precum LRU (lansator de rachete multiple)' ca răspuns la o cerere ucraineană, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel