Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Protestatarii polonezi anunță că vor bloca din nou granița cu Ucraina
WhatsApp
Asociaţii ale agricultorilor polonezi au anunţat miercuri reluarea începând de vineri a blocării unor puncte de frontieră cu Ucraina, după ce Comisia Europeană a decis menţinerea accesului liber pe piaţa UE pentru produsele ucrainene, fără cote şi taxe vamale.
Foto ilustrativ (Sursa: Freepik)

Începând din 9 februarie punctele de frontieră Medika şi Dorohusk-Iagodin vor fi blocate timp de o lună de noul protest al agricultorilor polonezi. Aceştia au început în noiembrie blocarea punctelor de frontieră cu Ucraina, dar luna trecută au acceptat să-şi suspende acţiunea pentru a oferi noului guvern condus de Donald Tusk un răgaz să negocieze cu Kievul o soluţie care să vină în întâmpinarea revendicărilor lor. Agricultorii protestează împotriva intrării libere pe piaţă a produselor ucrainene cărora nu li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi prin urmare sunt mai ieftine şi distorsionează piaţa.

Proteste împotriva concurenței neloiale 

Agricultorilor li s-au alăturat între timp în protest şi transportatorii polonezi, ce denunţă concurenţa neloială făcută de colegii lor ucraineni, care au primit permisiunea să opereze liber în Polonia şi în celelalte state din UE, informează Agerpres.

În urma deciziei Comisiei Europene de a menţine accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE, agricultorii polonezi au decis acum reluarea acţiunilor de protest suspendate în ianuarie, când guvernul de la Varşovia le-a oferit o serie de facilităţi pentru compensarea pierderilor, precum reduceri de impozite şi un pachet de împrumuturi cu dobânzi preferenţiale şi subvenţii pentru producţia de porumb. Prin reluarea blocării unor puncte de frontieră agricultorii caută de asemenea să determine guvernul să pună în aplicare aceste promisiuni, care însă necesită o aprobare tot din partea Comisiei Europene.

Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Seckerski, a criticat recent "importurile excesive de produse agricole provenite din Ucraina, care nu respectă standardele UE şi ameninţă competitivitatea agriculturii poloneze".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel