Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Proiectul care prevede alegerea primarilor în două tururi, respins în Camera Deputaților
WhatsApp
Camera Deputaţilor a respins, marţi, 14 proiecte de lege, propuneri legislative, iniţiate în anii anteriori, însă proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin nu a întrunit voturile necesare pentru a fi respins şi, procedural, se va întoarce în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii nr.115/2015 în scopul instituirii alegerii primarului şi a preşedintelui consiliului judeţean în două tururi de scrutin, iniţiat de AUR, a generat mai multe schimburi de replici între deputaţi.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a susţinut respingerea acestui proiect, menţionând că în perioada dintre primul şi al doilea tur de scrutin "se tranzacţionează votul românilor pentru obţinerea unui post de viceprimar". "Nu o să vă lăsăm să tranzacţionaţi votul românilor", a adăugat Simonis.

"Rămâne o întrebare: cât o să mai încercaţi să prostiţi România, că tot ce se întâmplă rău în România este vina USR. (...) Cât timp puteţi să continuaţi această golăneală de a refuza dreptul oamenilor de a-şi alege primarii", a replicat deputatul USR Dan Barna.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a spus că acest proiect este iniţiat de AUR, arătând că alegerea primarilor în două tururi de scrutin reprezintă "o normalitate".

La votul final au fost însă doar 154 de voturi pentru respingerea proiectului, numărul minim necesar pentru respingere fiind de 166 de voturi, deoarece este o lege organică. Ca urmare. actul normativ se reîntoarce la comisii, a anunţat preşedintele de şedinţă, social-democratul Ciprian Şerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu a fost respinsă

 

Nici proiectul privind înfiinţarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu nu a întrunit voturile necesare pentru a fi respins, fiind înregistrate 132 de voturi pentru respingere, 153 contra şi 6 abţineri.

Propunerea legislativă, care prevedea organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată în combaterea infracţiunilor împotriva mediului înconjurător, a fost adoptată iniţial de Parlament în 22 iunie 2020, iar Guvernul a sesizat Curtea Constituţională, care a decis că actul normativ este neconstituţional în ansamblul său.

Fostul ministru al Justiţiei, deputatul USR Stelian Ion, a spus că PNL şi PSD blochează un proiect bun, care prevedea o protecţie reală pentru mediu.

"Asistăm la schimbare de direcţie, la o dorinţă a partidelor mari - PNL, PSD - de a bloca această iniţiativă, există interese (...). Avem o problemă gravă de mediu. (...) Lăsaţi interesele de partid!", a spus Stelian Ion.

Deputaţii au respins un proiect care se referă la posibilitatea ca direcţiile de sănătate publică să preleveze, la cerere, din fiecare locuinţă, de la robinete, probe pentru a testa calitatea apei potabile.

De asemenea, deputaţii au mai respins proiectul care prevedea mărirea de la 48 de ore la 15 zile a termenului în care contravenientul are posibilitatea de a achita jumătate din minimul amenzilor, precum şi proiectul care abrogă înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare.

Alte iniţiative legislative respinse se referă la achiziţiile publice efectuate pe perioada pandemiei de COVID-19, la posibilitatea ca plata drepturilor băneşti acordate beneficiarilor unei pensii militare de stat să se asigure din bugetul casei sectoriale de pensii.

Sistem electronic de supraveghere al agresorilor

 

Deputaţii au respins şi proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Special pentru Încurajarea Librăriilor de Provincie, precum şi pe cel referitor la prevenirea şi combaterea violenţei în familie, care prevedea obligarea agresorului să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere, efectuarea de verificări inopinate de către organele de poliţie cu privire la respectarea ordinelor de protecţie, posibilitatea de a introduce în numele victimei a cererii privind emiterea ordinului de protecţie de către orice membru al familiei.

A fost respins şi un proiect care propunea ca persoanele cu handicap locomotor grav, copii şi adulţi, să beneficieze, la cerere, de un scuter electric, în vederea obţinerii unui grad mai ridicat de autonomie şi independenţă, cheltuielile fiind suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel