Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Primarul orașului Aylesbury a participat la slujba de înviere alături de comunitatea românească. ”L-au primit cu bucurie”/ FOTO-VIDEO
WhatsApp
Primarul orașului Aylesbury a participat la slujba de înviere, alături de comunitatea românească. Este pentru prima oară când un oficial britanic și-a dorit să fie alături de români într-o zi simbolică pentru aceștia.
Foto:  Cllr Steven Lambert / Sursă: Marius Faladi

Primarul orașului Aylesbury, Cllr Steven Lambert, a surprins plăcut comunitatea românească prin prezența sa la slujba de înviere. Gestul său marchează o premieră în relația dintre autoritățile locale și comunitatea românească din comitatul Buckinghamshire, fiind pentru prima dată când un oficial britanic participă la un eveniment religios al acestei comunități.

Prezența primarului a fost salutată ca o confirmare a importanței și contribuției comunității românești din Aylesbury la viața orașului și la economia locală.

Cu un discurs plin de căldură și respect față de comunitatea românească, primarul Lambert și-a exprimat dorința de a uni comunitățile orașului și de a promova armonia și pacea. „Biserica ortodoxă are un loc special în inima mea, am petrecut mult timp alături de familia mea în bisericile ortodoxe. Celebrarea sărbătorilor în pace și armonie, în comunitate, e ceea ce e important pentru mine. Contribuția voastră (n.r a comunității românești) este valoroasă pentru oraș. Cum ne-am adunat astăzi să sărbătorim Paștele, așa să sărbătorim și prietenia dintre noi. Sper ca această sărbătoare să vă aducă nenumărate binecuvântări, speranță și fericire. Hristos a Înviat, Paște fericit!”, a spus primarul în fața celor aproximativ 500 de români adunați pentru sărbătoarea învierii.

De asemenea, preotul  Iulian Rusu i-a mulțumit primarului pentru prezență, povestindu-i totodată despre obiceiurile și tradițiile românești.

VIDEO. Discursul oficialului britanic 

 

Sursă video: Marius Faladi 

Reacția românilor. ”Lumea a fost încântată (..) S-au simțit onorați (..) Oamenii l-au primit cu bucurie” 

 

 

“Lumea a fost încântată de prezența primarului. A fost o surpriză, nu se aștepta nimeni să vină. Au fost undeva la 500 de persoane și românii au fost chiar impresionați, au aplaudat discursul primarului. S-au simțit onorați, din ceea ce am văzut, pentru că este primul oficial britanic care participă la o slujbă de înviere alături de comunitatea noastră. Toată lumea îl urmărea cu privirea, au ascultat cu mare atenție discursul dânsului și le-a plăcut foarte mult.

Discursul, a fost mai mult un mesaj, căci Steve (n.r primarul orașului) merge în mai multe comunități iar ideea lui este să țină comunitățile din oraș cât mai unite și să nu fim dezbinați. 

1. -imagine fara descriere- (primarul-discurs-2_48598000.JPG)

Sursă foto: Marius Faladi

Împreună cu primarul am înconjurat biserica, exact cum este tradiția. Dânsul a înconjurat biserica ca un om de rând. A fost o atmosferă frumoasă, oamenii l-au primit cu bucurie.

”Suntem bine veniți aici. Ne acceptă cultura și religia (..) Primarului i-a plăcut foarte mult slujba” 

 

 

Suntem într-o țară străină, până la urmă, suntem departe de casă și, eu îmi amintesc că mergeam în Londra la slujbele de înviere și tot timpul îmi puneam întrebarea ”oare englezilor le place ce facem noi?”, și uite că am primit un răspuns din partea autorităților britanice. Suntem bine veniți aici, ne acceptă cultura, ne acceptă religia, și da, este în regulă să ne facem anumite tradiții și obiceiuri religioase la fel ca la noi în țară. Pe ei nu-i deranjează și suntem bine primiți. 

2. -imagine fara descriere- (primarul-si-preotul_32393800.JPG)

Sursă foto: Marius Faladi

Cât despre primar, i-a plăcut foarte mult slujba. Din ce am înțeles, bunicii lui au origini ortodoxe, unul dintre ei ar fi fost ortodox. A spus că multe lucruri se aseamănă cu biserica anglicană. I-a plăcut foarte mult organizarea din biserică, preotul, cântăreții, veșmintele, icoanele. Mi-a mărturisit (n.r primarul) că se vede că noi românii suntem un popor credincios și îi place lucrul acesta și ne admiră pentru asta. 

Prezența oficialului britanic e o dovadă clară că noi, românii de aici, din diaspora, ținem steagul sus. Suntem o comunitate serioasă, ne facem treaba, suntem apreciați. Mai ales în cazul nostru, al românilor din Aylesbury, muncim, avem o contribuție foarte mare la economia locală, la economia națională, și pentru asta suntem apreciați.”, a povestit Marius Faladi pentru ȘtiriDiaspora. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel