Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Prețurile alimentelor cresc cu peste 4,3% în Spania, cu doar 15 zile în Ajunul Crăciunului
WhatsApp
În fiecare an, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor din Spania înregistrează prețurile tipice ale alimentelor de Crăciun pentru a vedea cum evoluează acestea.
Prețurile alimentelor cresc cu peste 4,3% în Spania, cu doar 15 zile în Ajunul Crăciunului. Sursa - Pexels

După un prim sondaj, cu o lună înainte de Crăciun, în care că s- au menținut maximele istorice de anul trecut , a doua colectare de prețuri, în jurul perioadei 10-11 decembrie, relevă o creștere de peste 4,3% în doar 15 zile, o creștere mult mai mare decât anul trecut când preturile au crescut cu 2,4% în 2 săptămâni. În prezent, coșul de Crăciun este cu 50% mai scump decât în ​​2015.

Majorările prețurilor sunt conduse de fructele de mare și pește. Crustaceele este produsul care crește cel mai mult - cu 21%, urmat îndeaproape de scoici și merluciu - cu 20%. Urmează stridiile - cu 9%, bibanul - cu 7%, șunca iberică - cu 3%, dorada și mielul de lapte - cu 2% și carnea de vită - cu 1 %.

Doar prețul la 5 produse a scăzut. Prețurile la ananas și varza roșie au scăzut cel mai mult (-6%), urmate de rodie (-2%) și carnea de curcanul (-1%). Doar două produse mențin prețul pe care îl aveau la sfârșitul lunii noiembrie, acestea sunt carnea de pui și creveții. 

 

Mâncarea este cu 47% mai scumpă decât în ​​2015

 

În ceea ce privește evoluția prețurilor, multe dintre aceste alimente sunt acum mai scumpe decât au fost vreodată. În medie, produsele de Crăciun cresc în jurul datei de 10 decembrie.

Dorada sau scoici au crescut vertiginos ca preț, cu mult peste 100%. Merluciu este acum cu 74% mai scump decât în ​​2015, deși momentan nu a crescut față de anul trecut.  Carnea de miel a crescut cu aproximativ 50%.

Pentru acei consumatori care doresc să evite creșterile prețurilor de Crăciun, Organizația Consumatorilor și Utilizatorilor din Spania recomandă achiziționarea din timp sau înlocuirea produselor scumpe cu alternative mai ieftine, care, deși sunt mai puțin solicitate, pot fi la fel de interesante din punct de vedere nutrițional.

--------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel