Spania are un nou „călcâi a lui Ahile” în lupta împotriva coronavirusului: cazurile importate, relatează sursa citată. Țara abia a reușit să reducă numărul cazurilor pozitive care sosesc din țări terțe și a fost, în ultimele două luni, la cele mai scăzute rate de infecție de pe planetă.
Cele mai recente statistici ale Ministerului Sănătății au aprins lumina roșie în rândul specialiștilor Centrului pentru Coordonarea Alertelor și Urgențelor Sanitare (CCAES). Săptămâna trecută, Spania a raportat 229 de cazuri noi importate, ce au fost diagnosticate în ultimele 7 zile. Numărul de infecții venite din exterior abia a fost redus în ciuda faptului că pe 27 iulie a atins plafonul celui de-al cincilea val cu 701 de cazuri la 100.000 de locuitori la fiecare 14 zile, o incidență cumulată de 17 ori mai mare decât cea actuală, care este în jur de 40 de cazuri.
În cele 80 de zile de la vârful celui de-al cincilea val până în prezent, specialiștii au detectat 5.668 de importuri pozitive. Adică, o medie de 71 de cazuri zilnice, comparativ cu cele 32 de infecții importate, în medie zilnică, care au fost înregistrate începând cu 11 mai 2020 (data la care Ministerul Sănătății și-a restabilit sistemele de numărare) până astăzi.
„Problema este dublă”, explică reprezentanții din CCAES. „Originea actuală a infecțiilor este tocmai din țările cu un nivel foarte ridicat de incidență cu care Spania nu numai că are legături foarte puternice, dar găzduiește și colonii uriașe de rezidenți”.
În prezent, naționalitatea cu cel mai mare import de coronavirus pozitiv în Spania este din România, cu 196 de pozitivi detectați în ultimele patru săptămâni. Cu peste 1.079.726 de locuitori, românii sunt naționalitatea cu cea mai mare prezență stabilă din Spania. Însă problema este că România, cu peste 16.000 de cazuri zilnice, este țara din UE și din întregul Occident cu cea mai mare incidență cumulată, cu aproximativ 850 de cazuri la 100.000 de locuitori, de peste 20 de ori mai mare decât în Spania.
Al doilea stat care importă în prezent virusul în Spania este Regatul Unit, cu 163 de cazuri pozitive în ultima lună. Marea Britanie, cu 381.448 de rezidenți stabili și zeci de mii de turiști, au raportat zilele acestea cazuri mai mari de 18 ori decât spaniolii.
Marocul este în prezent al treilea importator de infecții, în ciuda faptului că mișcarea turistică dintre cele două țări este practic nulă, iar granițele terestre Ceuta și Melilla rămân închise din cauza crizei diplomatice. Și chiar și așa, în ultimele patru săptămâni au fost depistate 104 cazuri din această țară.
Prevalența actuală a datelor importate din aceste trei țări cu o prezență mare de rezidenți legali și turiști este fără precedent. Pe 29 iunie, la o săptămână după ce al cincilea val a debutat în Spania, Ministerul Sănătății a început să publice rapoarte privind țara de origine a cazurilor importate depistate pe teritoriul țării în ultimele patru săptămâni, lucru care nu se făcuse până atunci. Clasamentul a fost condus de Columbia (85 de cazuri), Mexic (84), Maroc (63), Republica Dominicană (46) și Regatul Unit (41).
Dar situația s-a schimbat radical în doar două săptămâni, în perioada medie de incubație a virusului. Până pe 13 iulie, Portugalia, lovită de varianta Delta înainte de restul Europei continentale, conducea deja, la distanță, lista țărilor importatoare de cazuri în Spania cu 120 de pozitivi.
Până la sfârșitul lunii iulie, cazurile importate din Portugalia erau deja în jur de 450 pe lună, cifre care nu au fost niciodată depășite. Cazurile variantei Delta importate din Portugalia de la începutul lunii iulie au făcut ca al cincilea val să fie declanșat cu o forță specială în Spania din cauza ratelor de vaccinare încă scăzute. Acum, sosirea masivă a cazurilor din România, Regatul Unit și Maroc, unde Delta este deja predominantă, nu are efecte grave din cauza nivelurilor ridicate actuale de imunizare, explică cei din Comisia de sănătate publică.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News