Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Preot român, acuzat că pleacă des la muncă în străinătate și lasă în locul lui un cleric bătrân și problematic: „A încasat banii și pleacă prin străinătățuri“
WhatsApp
Un credincios dintr-o parohie situată în județul Suceava a adresat o reclamație către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, exprimând nemulțumirea față de comportamentul preotului paroh. Acesta susține că preotul pleacă frecvent la muncă în străinătate, lăsând biserica sub îngrijirea unui coleg bătrân cu probleme de comportament și sănătate.

În scrisoarea adresată Arhiepiscopiei, credinciosul menționează contribuțiile comunității la înfrumusețarea bisericii, construirea unei noi lăcașuri de cult și lucrările în desfășurare pentru un praznicar. Totuși, nemulțumirea survine din faptul că preotul paroh nu este prezent în mod constant în parohie, preferând să plece la muncă în străinătate.

„Sunt un credincios al Parohiei ….., din ….. Ani la rând eu și credincioșii am contribuit la înfrumusețarea bisericii noastre, s-a construit biserica nouă, dar încă nu este sfințită, acum se construiește și praznicar. Am fost alături la treabă, oamenii au dat bani, au ajutat fiecare cu ce au putut, cu treaba, cu utilaje. Avem o situație cu care ne confruntăm în parohie și se creează discuții între noi credincioșii. Părintele nostru paroh nu stă în parohie, vine la servicii și pleacă. Dar pleacă des în străinătate la muncă ….. și rămânem cu preotul în vârstă care are și el probleme uneori de comportament, de sănătate și nu doar“, scrie un credincios într-o scrisoare înaintată lui ÎPS Calinic, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, citată de Suceava News

Preot român, acuzat că pleacă des la muncă în străinătate și lasă în locul lui un cleric bătrân și problematic

 

Credinciosul exprimă dezamăgirea față de absența preotului în momente cheie și își exprimă dorința de a-l găsi la casa parohială atunci când este nevoie de îndrumare spirituală. Mai mult, acesta evidențiază că, în lipsa preotului, conducerea bisericii pare să revină doamnei, iar această situație a dus la refuzul comunității de a mai oferi sprijin financiar bisericii.

Vreau să vă întreb cum acceptați ca preoții care sunt la conducerea bisericilor să fie și preot și să fie și muncitor în străinătate în sâmbete… sărbători…? Noi vrem să avem cu cine ne sfătui când mergem la biserică și să-l găsim la casa parohială când avem nevoie. El nu stă acolo, stă preotul celălalt, dar nici el nu este prezent, doar doamna. Doamna ne răspunde, doamna ne conduce biserica. Nu mai dăm nici noi niciun ajutor pentru biserică în cazul acesta“, afirmă mireanul în epistola sa către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. 

Preotul sucevean, acuzat că încasează banii, dar nu este lângă oamenii din comunitate: „pleacă prin străinătățuri“

 

În final, suceveanul adresează întrebări critice referitoare la modul în care Biserica Ortodoxă gestionează astfel de situații și își exprimă speranța că Arhiepiscopul Calinic va analiza în profunzime aspectele semnalate și va face schimbările necesare.

De ce tolerați lucrurile astea când Biserica trebuie să dea dovadă de alte lucruri? De ce imaginea pe care o afișați public la TV, la radio, pe alte canale publice, la slujbe în fața oamenilor este una de smerenie, mai ales la astfel de preoți, dar în unele parohii este dezastru cu știrea dumneavoastră și a domnilor protopopi? Parohia noastră este tot mai goală. Cu asemenea preoți ne ducem de râpă.

Așteptăm să terminăm o biserică în ani de zile, până se sfințește se tot strică câte ceva la construcție. Mai treceți și în parohia noastră mai des, că banii noștri au fost cu folos. După ce părinții au mers cu agheasma prin sat și au încasat bani pleacă prin străinătățuri, pentru că părintele nostru nu este la biserică. Oare unde este? Nu mai afișați imaginea smereniei Bisericii Ortodoxe pentru că realitatea și practica este alta!

Sănătate, Înaltpreasfințite Părinte și vă doresc un an cu folos și realizări! Vă așteptăm cu dragoste la noi!”, se încheie epistola credinciosului.

Ce spune Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților despre preotul plecat la muncă în străinătate

 

În răspunsul său, Înalt Prea Sfințitul Calinic menționează că sesizarea a fost trimisă pentru verificare la Sectorul Bisericesc. El consideră celelalte afirmații ale credinciosului drept rezultat al supărării, sugerând că nemulțumirea poate distorsiona perspectiva asupra realității dar nu aduce clarificări cu privire la absența preotului sau la modul în care Biserica gestionează astfel de situații.

Sesizarea dumneavoastră a fost trimisă spre verificare Sectorului Bisericesc. Cât despre celelalte afirmații ale dumneavoastră, le pun pe seama supărării, care face ca pe toți ceilalți să îi vedem mai prejos decât propria persoană”, a răspuns IPS Calinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel