Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Foarte mulți muncitori, aduși aici ca mai apoi să-i înrobească”. Români, exploatați de conaționali pe câmpurile din Portugalia
WhatsApp
Poliția Judiciară din Portugalia a arestat, miercuri, 35 de persoane, majoritatea români, suspectați de infracțiuni de trafic de persoane, asociere criminală și spălare de bani. 
„Foarte mulți muncitori, aduși aici ca mai apoi să-i înrobească”. Români, exploatați de conaționali pe câmpurile din Portugalia

Autoritățile au efectuat 65 de percheziții pentru infracțiuni precum traficul de ființe umane, asociația criminală și spălarea banilor. Potrivit radio Renascença, operațiunea, condusă de Unitatea Antiterorism și DIAP de la Lisabona, implică peste 400 de inspectori care efectuează aproximativ 65 de percheziții în districtul Beja, în locații precum Beja, Cuba și Ferreira do Alentejo. În discuție este o schemă de atragere a străinilor să lucreze în câmpurile agricole care au ajuns să trăiască și să lucreze sub presiune, fără venituri și supuși agresiunii.

Autoritățile au trecut prin toate locurile folosite de obicei de grupul infracțional și de victime: case, depozite, ferme și vehicule. Țintele principale ale operațiunii, care a primit denumirea de „Vento do Leste”, sunt o familie de români cu reședința de câțiva ani în Portugalia care recrutează muncitori din Europa de Est, precum Ucraina sau România, precum și în țări precum India, Pakistan sau Timor.

Până acum au fost arestate 35 de persoane, majoritatea de naționalitate română, dar și câțiva portughezi care lucrau pentru organizație.

Presa italiană: „Românii nu mai vor la muncă în Italia. E o prăbușire. Caută condiții mai bune”

 

Promisiuni de cazare, condiții de muncă și salarii decente

 

Recrutarea s-a desfășurat în țările de origine cu promisiuni de cazare, condiții de muncă și salarii decente, care apoi nu sunt respectate. Muncitorii au fost recrutați prin intermediul companiilor de recrutare a forței de muncă create în acest scop pentru a lucra în câmpurile agricole din Alentejo și centrul țării.

Ajunși în Portugalia, prin constrângere, amenințări și chiar prin agresiune fizică, acești oameni au trăit în condiții degradante, au muncit mult mai mult decât se presupunea și au primit puțin din salariul plătit de ferme.

Ancheta durează de aproximativ un an. În cadrul operațiunii din această dimineață, inspectorii judiciari au depistat zeci de victime, care între timp au fost trimiși Înaltei Comisii pentru Migrație și Securitate Socială. Printre victime s-au numărat români, moldoveni, marocani, algerieni, senegalezi și indieni.

„Condiții groaznice, greu de acceptat”. 37 de muncitori români sezonieri, exploatați la o livadă de pere din Belgia

 

„Foarte mulți muncitori sunt aduși aici ca sclavi”

 

Președintele Consiliului Parohial din Vila Nova de Milfontes, Francisco Lampreia, din municipiul Odemira, spune că această operațiune „era deja așteptată de mult”. „Autoritățile au fost deja alertate de mai multe ori cu privire la acest tip de situație. Mă bucur că rețeaua e la pământ și sper să facă treabă bună și să pună capăt acestei situații pentru că sunt foarte mulți muncitori aduși aici ca mai apoi să-i înrobească”, descrie el. 

Primarul asigură că „puterea economică a acestor oameni care desfășoară acest tip de trafic este foarte mare” și că situația aceasta „capătă din ce în ce mai multă dimensiune pe teritoriul nostru”.

Spania. 56 de ani de închisoare pentru o familie de români care a exploatat zece conaționali: Ținuți în condiții mizere, insultați și neplătiți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel