Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Poveste emoționantă în Italia: O româncă a salvat de la moarte o femeie bolnavă de leucemie
WhatsApp
O româncă din Italia a salvat de la moarte o femeie bolnavă de leucemie. Ana Maria a donat celule stem. 

Presa din Italia scrie despre gestul altruist al unei tinere românce din Verona, care a donat celule stem, a salvat viața unei femei bolnave de leucemie. Prin gestul său, Ana Maria a oferit unei femei bolnave de leucemie singura speranță de supraviețuire.

"Ziua de 28 februarie a fost cea mai frumoasă zi din viața mea”, a declarat femeia, potrivit publicației locale Corriere del Veneto.

Ce este transplantul de celule stem

 

Ana Maria Mihai locuiește de mult timp în localitatea Zevio, provincia Verona. A studiat la Liceul de limbi străine „Galilei” din Verona, a lucrat ca însoțitoare de zbor pentru compania Ryanair, iar acum lucrează la biroul de recepție al unei companii și este voluntară pentru Crucea Verde din Verona.

"Dar Ana Maria este mai presus de toate o tânără curajoasă și generoasă, care a făcut un gest mare, a oferit unei bolnave de leucemie, aflată în pericol de moarte, singura speranță de supraviețuire. A donat celule stem pe 28 februarie, iar acea zi, spune ea, a fost cea mai frumoasă din viața sa", scrie sursa citată.

Inițial, Ana Maria s-a înregistrat ca donator. Este vorba de o simplă recoltare de sânge sau de salivă care stabilește gradul de compatibilitate între donator și pacienții în așteptarea unui transplant de măduvă osoasă.

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii, ele stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă și se pot recolta și la naştere din sângele cordonului ombilical. Datorită structurii lor primare celulele stem ajută la regenerarea celulară, fapt care conduce la tratarea mai multor afecțiuni și dizabilități. Transplantul de celule stem se face de obicei din măduva osoasă sau din sânge.

Donatorul este înregistrat în sistem

 

Donatorul este apoi înregistrat în Registrul Italian Donatori Midollo Osseo și, în cazul în care se găsește o compatibilitate cu un pacient, este chemat pentru analize suplimentare. Așa s-a întâmplat și în cazul tinerei de origine română, care a primit un apel că cineva are nevoie de celulele ei stem. Exista o „potrivire”, o compatibilitate cu o pacientă bolnavă de leucemie, o coincidență care se produce doar într-un caz la o sută de mii.

„Pe 28 februarie s-a făcut donarea și o femeie bolnavă și-a găsit speranța de viață datorită Anei Maria”, confirmă Paolo Zoppi, președintele asociației Adoces Verona, ale cărei obiective sunt „sensibilizarea și informarea populației, în special a tinerilor, cu privire la donarea de celule stem de măduvă osoasă, de sânge periferic și de cordon ombilical”.

"O femeie, undeva, și-a pus speranța în mine să se poată vindeca sau cel puțin să-și ușureze durerea, iar eu am decis să fiu acolo pentru ea. Pe la mijlocul lunii ianuarie, m-au sunat anunțându-mă că sunt compatibilă cu o pacientă. Eram la locul de muncă și îmi amintesc că am plâns. Eram fericită chiar înainte de a dona.

Ceea ce am înțeles din această experiență este că nu trebuie să fii special sau un supererou pentru a salva vieți, trebuie doar să ai genetica potrivită și să îți faci câteva injecții. Este suficient să fii dornic să-ți ajuți aproapele și să oferi puțin din bunăstarea ta celor care o doresc. Acum nu mai rămâne decât să țin pumnii strânși pentru ca transplantul să fie un succes", a declarat Ana Maria.

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel