Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Portugalia începe campania de vaccinare cu al doilea booster pe 7 septembrie
WhatsApp
Portugalia va începe o campanie de vaccinare a populaţiei sale cu doze booster împotriva COVID-19 în data de 7 septembrie, concomitent cu vaccinările împotriva gripei sezoniere, în contextul unei creşteri anticipate a numărului de infectări în perioada următoare, a anunţat vineri directorul Autorităţii Naţionale de Sănătate (DGS) din această ţară, relatează Reuters.

Cele două vaccinuri care vor fi administrate ca doze booster în cadrul acestei campanii sunt produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna. Serurile originale ale celor două companii farmaceutice au fost actualizate pentru a oferi protecţie şi împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 şi au fost aprobate joi de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Aceste vaccinuri bivalente combat varianta de Omicron BA.1, precum şi tulpina originală a noului coronavirus, detectată prima dată în China la sfârşitul anului 2019.

"În viitorul sezon de toamnă-iarnă, oamenii ar trebui să se protejeze de formele severe de COVID-19 şi de gripă. Campania de vaccinare va începe pe 7 septembrie", a declarat directoarea DGS, Graca Freitas.

Prioritate la vaccinare vor avea persoanele de peste 80 de ani şi cele cu probleme medicale preexistente, a adăugat ea.

Ambele vaccinuri - boosterul anti-COVID-19 şi vaccinul antigripal - vor fi administrate în acelaşi timp, câte unul în fiecare braţ. Această campanie de vaccinare se va desfăşura până pe 17 decembrie. 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron

 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat joi vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate împotriva variantei Omicron de alianţa Pfizer-BioNTech şi de compania americană Moderna, informează AFP şi Reuters.

Vaccinurile "ţintesc subvarianta Omicron BA.1 pe lângă tulpina originală a noului coronavirus", au precizat într-un comunicat reprezentanţii EMA, o agenţie al cărei sediu general se află în oraşul olandez Amsterdam.

Ţările din Uniunea Europeană se pregătesc să desfăşoare o nouă campanie de vaccinare înaintea unei creşteri anticipate a numărului de infectări provocate de noul coronavirus în această iarnă.

Noile vaccinuri bivalente au fost adaptate pentru a combate subvarianta BA.1 de Omicron şi varianta originală a virusului SARS-CoV-2, depistată pentru prima dată în China la sfârşitul anului 2019.

EMA recomandă ca aceste vaccinuri bivalente dezvoltate de Pfizer-BioNTech şi de Moderna să fie utilizate ca doze booster pentru orice persoană de peste 12 ani care a primit deja schema primară de vaccinare împotriva COVID-19. Aceste vaccinuri sunt versiuni adaptate ale vaccinurilor originale Comirnaty (Pfizer-BioNTech) şi Spikevax (Moderna).

Potrivit Reuters, decizia finală de distribuire a acestor vaccinuri aparţine Comisiei Europene, care respectă de obicei recomandările EMA şi se pronunţă foarte repede după formularea lor.

În august, Marea Britanie a devenit prima ţară din lume care a autorizat vaccinul bivalent dezvoltat de Moderna. Elveţia şi Australia i-au urmat exemplul la scurt timp după aceea.

Decizia anunţată joi de EMA intervine la o zi după ce boosterul adaptat de Pfizer pentru a ţinti actualele subvariante dominante de Omicron, BA.4 şi BA.5, alături de tulpina originală de coronavirus, a fost deja trimis pentru a fi evaluat de EMA, în timp ce transmiterea boosterului bivalent de la Moderna este iminentă.

EMA îşi va anunţa decizia despre vaccinurile adaptate împotriva variantelor BA.4 şi BA.5 în săptămânile următoare, a declarat joi comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) autorizat deja, miercuri, noua versiune de vaccinuri anti-COVID-19 dezvoltate de Pfizer şi Moderna, care ţintesc în mod special subvariantele de Omicron BA.4 şi BA.5.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sanatate Vezi toate articolele
pixel