Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Populația României ar putea să scadă cu până la 3 milioane de locuitori până în 2050. Ne împuținăm de la an la an
WhatsApp
Ne împuținăm de la an la an. Populația României ar putea ajunge la doar 16 milioane de locuitori, în 2050, arată ultimele studii. 
multime

Populaţia României ar putea să scadă cu 15,5% până în 2050 o arată datele oficiale ale ONU. Acest lucru ar plasa România pe locul 11 într-un top mondial al statelor care se confruntă cu un declin masiv al populaţiei. Pe primele locuri se află Bulgaria, care se va confrunta cu o scădere a populaţiei de 22,5%, Lituania (22,1%) sau Letonia (21,6%), dar şi Ucraina sau Serbia - cu 18% sau 19%. 

Asta ar însemna că în România, în 2050, ar fi aproximativ 16 milioane de locuitori, faţă de 19 milioane câţi sunt în prezent, relatează Observator. Printre motive întâlnim scăderea natalităţii şi migraţia masivă. Potrivit datelor, în străinătate ar fi în jur de 4 milioane de români. 

 

Vezi și

 

15.000 de lei de la Guvern pentru românii care își doresc un copil, în scopul creşterii natalităţii

 

Programul naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii în România va discutat în şedinţa de guvern din această dimineaţă.

Documentul iniţiat de Ministerul Familiei şi Tineretului prevede acordarea de sprijin financiar pentru 2.500 de cupluri sau persoane singure.

23 de ţări din Europa Centrală şi de Est vor pierde, potrivit unor studii recente ale Uniunii Europene, până în 2100 între 50% şi 70% dintre locuitori.

Alături de Bulgaria şi Ucraina, România se află în topul acestui clasament al dezastrului demografic. Se ştie că în perioada 1990-2020 populaţia României a scăzut cu peste patru milioane de locuitori, iar în anul 2020 s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 30 de ani. Mai mult, se estimează că în 2050 România va avea o populaţie de doar 15 milioane de locuitori, din care o treime vor fi pensionari.

Autorităţile spun că este nevoie de intervenţii de urgenţă pentru susţinerea creşterii natalităţii în România şi sprijinirea familiilor care îşi doresc copii, inclusiv a celor care se confruntă cu probleme de infertilitate. Astfel, proiectul aflat astăzi pe masa executivului îşi propune să acorde de la 1 octombrie, anul acesta, sprijin financiar pentru 2.500 de cupluri sau persoane singure, iar de anul viitor unui număr de maximum 10.000 de cupluri sau persoane singure.

Citește continuarea AICI...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel