Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Piață din inima Romei, invadată de gunoaie. Locuitorii: „Mai multe coșuri de gunoi și mai puțină ignoranță”
WhatsApp
În inima Romei, cei care locuiesc în Piazza degli Zingari din Rione Monti sunt martorii unui peisaj dezolant în fiecare dimineață. Locuitorii se plâng că este plină de pahare de plastic, șervețele și ambalaje goale de țigări, rezultat al vieții de noapte agitate care atrage oameni de toate vârstele. 
Piață din Roma devastată de gunoaie. Locuitorii: „Mai multe coșuri de gunoi și mai puțină ignoranță” / Foto: Unsplash

Oamenii se adună în această zonă în fiecare seară pentru a se bucura de atmosfera vibrantă, însă consecința este o cantitate considerabilă de gunoaie care afectează frumusețea pieței.

 

"Mai multe coșuri de gunoi și mai puțină ignoranță"

 

Roberta G., o rezidentă implicată, își exprimă preocupările cu privire la situație. Ea a remarcat că există un bar în apropiere unde oamenii pot savura diferite băuturi acolo sau le pot lua cu ei, dar observă că există prea puține coșuri de gunoi. Când acestea sunt pline, gunoiul se acumulează în jurul lor, iar paharele de plastic ajung pe jos, fiind zburate de vânt peste tot în zonă.

Roberta crede că lipsa coșurilor de gunoi este sursa reală a problemei. "Nu știu cât de des sunt golite, sincer, dar cred că lipsa coșurilor de gunoi este adevărata problemă a situației. De la ora 18.00 încep să fie din ce în ce mai pline, ceea ce face imposibilă aruncarea gunoiului în ele, mai ales după o anumită oră."

Ea adaugă, în plus, că față de aspectul logistic, ignoranța oamenilor contribuie și ea la problema deșeurilor. "Văd mulți turiști beți încă de la ora șase după-amiaza care continuă să bea până târziu în noapte."

Localnica susține că există neclarități cu privire la regulile în această privință și sugerează că barurile ar trebui să se implice mai mult în menținerea curățeniei în piață.

 

Zgomotele nocturne, o altă problemă semnalată de oameni

 

Pe lângă gunoaie, o altă problemă semnalată de locuitori este legată de zgomotele nocturne. Deși în centrul orașului este normal să existe zgomot, există preocupări cu privire la gestionarea cluburilor și la comportamentul clienților lor. Roberta concluzionează că atât localurile, cât și clienții ar trebui să fie conștienți de impactul asupra comunității și ar trebui să contribuie la menținerea unui mediu civilizat.

„Este normal ca fiind în centru să fie zgomot, iar să locuiești în fața unui club nu este ușor, dar sunt multe cluburi care au grijă de clienții lor și nu există probleme. Nu găsesc nimic rău în a te distra, dar cred că atât cluburile, cât și clienții ar trebui să fie conștienți că noi, cetățenii, ar trebui să fim primii care respectăm locul în care trăim”, spune ea.

Rione Monti este considerat unul dintre cele mai frumoase cartiere din Roma, dar problema deșeurilor reprezintă o provocare semnificativă. Aceasta necesită o abordare colectivă între locuitori, instituții și buna gestionare a spațiilor publice pentru a menține frumusețea și autenticitatea zonei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel