Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Peste o mie de persoane vor fi evacuate şi relocate pe insula Ischia, în Italia
WhatsApp
Peste o mie de persoane trebuie evacuate dintr-un oraş afectat de alunecări de teren de pe insula italiană Ischia, unde meteorologii au avertizat că vor cădea noi ploi abundente, a declarat vineri un oficial guvernamental italian.

În urmă cu şase zile, micul port Casamicciola Terme a fost copleşit de un torent de noroi, moloz şi pietre care a pornit din cel mai înalt punct al insulei în timpul unei ploi torenţiale, provocând moartea a cel puţin 11 persoane.

Peste o mie de persoane vor fi evacuate şi relocate pe insula Ischia, în Italia

 

Locuitorii din Casamicciola Terme, care urmează să fie evacuaţi, vor fi relocaţi în hoteluri din alte părţi ale Ischiei pentru două-trei nopţi, începând cu ora 15.00 GMT, a declarat comisarul guvernamental pentru situaţii de urgenţă, Giovanni Legnini şi a precizat că evacuările sunt o măsură de precauţie decisă după ce agenţia regională de protecţie civilă a emis o alertă meteo.

Ischia, o insulă vulcanică aflată la aproximativ 30 km de Napoli, este renumită pentru băile sale termale şi coasta pitorească. Dar este, de asemenea, deosebit de vulnerabilă la dezastrele naturale.

În aceeaşi Casamicciola Terme, două persoane au murit în 2017 în urma unui cutremur cu magnitudinea 4,0, în timp ce alte două alunecări de teren, în 2006 şi 2009, au făcut cinci victime în total, potrivit Reuters.

Vezi și: Italia. „Rețeta” dezastrului din Ischia sunt „mafia și corupția”: „Acesta este adevărul!”

 

Bilanţul victimelor din Ischia a ajuns la opt morţi, printre care şi un bebeluş. Dezastrul putea fi evitat dacă nu ar fi fost aşa multe construcţii clandestine, iar statul pedepsea ilegalităţile, cred localnicii din insula devastată sâmbătă de o alunecare de teren. Peste 90% dintre comune sunt expuse dezastrelor naturale, avertizează şeful biroului de protecție civilă din Italia. 

A treia zi de căutări în Ischia reduce tot mai mult speranţele rudelor care aşteaptă veşti despre cei răpiţi de valul uriaş de noroi care s-a năpusit de pe un munte asupra staţiunilor de pe coastă, relatează Observator. „Doamna care locuia la parterul casei a plecat de la mama ei şi acum este moartă, împreună cu fiul ei. Nu au putut să supravieţuiască din cauza tuturor pietrelor şi a pământului”, spune un localnic.

Dispăruţii sunt căutaţi în continuare şi pe uscat şi în mare, unde este posibil să fi fost duşi de torenţi. Peste 200 de salvatori încearcă o minune în timp ce sute de voluntari încearcă să îndepărteze urmele catastrofei. Casamicciola, o mică staţiune romantică, este acoperită de un strat de mâl de aproape un sfert de metru. 

„Noi suntem acum la mâna delincvenţilor”

 

Între timp, apar voci care dau vina pe mafia imobiliară şi corupţie. Italia a acordat în mai multe rânduri amnistia pentru construcții ilegale şi i-a lăsat să scape doar cu o amendă pe proprietarii care au ridicat clădiri fără autorizaţii. După tragedie, autorităţile au decretat stare de urgenţă de un an în Ischia, timp în care nu vor elibera aprobări de construcţie. 

„Noi suntem acum la mâna delincvenţilor. Primul delincvent este chiar statul, statul care introduce starea de urgenţă în loc să prevină. Acesta este adevărul!”, spune un alt localnic.

Refacerea regiunilor distruse de alunecarea de teren din insula Ischia va costa cel puţin patru milioane de euro. 

Citește continurea AICI.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel