Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pescarii din Olanda se plâng de românii veniți prin Germania: „Își fac nevoile în tufișuri și lasă saci de gunoi“
WhatsApp
Fură cei mai frumoși pești, campează ilegal, fac grătare și chiar își fac nevoile în tufișuri, lângă bălțile de pește. Acestea sunt doar câteva dintre criticile aduse de pescarii olandezi celor străini, de obicei români veniți din Germania, care pot pescui legal în apele din nordul Olandei, după ce obțin un astfel de permis.
foto ILUSTRATIv

Numărul pescarilor sportivi din Olanda a crescut cu 11% în ultimele luni. 610.000 de persoane au permis de pescuit  în Olanda, mulți dintre aceștia fiind pescarii germani, polonezi și români. Koopmans, manager de permis de pescuit la Sportvisserij este nemulțumit și spune că adesea pescari care vini pe baltă sun „bine educați“, dar „pescarii germani, polonezi și români fac adesea mizerie“, spun asociațiile de pescari din regiune. Federațiile de pescuit sport se delimitează însă „Nu este chiar așa de rău. Pescarii olandezi trebuie să învețe să împartă". 

Dintre cei peste 60.000 de noi pescari înscriși doar anul acesta, aproape 10.000 au venit din Germania. Le place să pescuiască peste granița germană, în nordul și estul Olandei. Răspunsul e simplu: În Olanda le este permis să păstreze peștele pescuit, considerând că un pește odată ajuns pe uscat, este traumatizat și nu mai poate reveni la viața acvatică.

„Cifra germană” este oarecum înșelătoare, spune purtătorul de cuvânt Onno Terlouw, de la Sportvisserij Nederland. „Cifra pescarilor germani include o mare parte din pescarii polonezi, maghiari și români. Sunt muncitori sezonieri care obțin permisul de pescuit olandez livrat la ghișeele și agențiile germane. Așa intră în cărțile noastre ca pescari germani“, precizează destentor.nl. 

„Uneori lasă fecale în urmă. Fac în tufișuri și le lasă acolo“

 

Pescarii străini încalcă regulat regulile, spun ei. „Vezi saci de gunoi și ciorapi plini de pește. Problemele de pe IJssel sunt foarte grave“ spune Jan Riemsdijk, președinte al lui Ons Genoegen Apeldoorn. „În ceea ce privește vecinii din est și celelalte naționalități din Germania, de multe ori nu pot sau nu vor să înțeleagă reglementările din Olanda în domeniul campingului sălbatic, al grătarului și al sacrificării peștilor”, spune Marcel de Weerd, președintele Asociației de pescuit Deventer. „Uneori lasă fecale în urmă. Fac în tufișuri și le lasă acolo“, spune și Alex Bakker este de la clubul Hardenberg De Dobber.

Pescarii olandezi se plâng și de faptul că pescarii venii din Germania le fură peștele: „Bine, puteți aduce pești prinși în unele ape din Olanda. Adesea vorbim de câțiva pești de persoană. Dar când găsești un pescar din blocul de est cu 40 de pești mari... Te poți rezuma doar la unul. Germanii estici și alți est-europeni pescuiesc pentru a-l vinde. E o problemă“, spune  John Mooy, Președintele van Ons Belang Zutphen.

Președintele Hans Holsbeek, al organizației-umbrelă regionale Sportvisserij East Netherlands, susține pescarii din blocul estic.  „Când acești oameni comit abateri, se întâmplă adesea și din cauza ignoranței. Pentru a îi informa mai bine, vom realiza broșuri de informare în germană și poloneză. Cred că pescarul olandez ar trebui să învețe să împartă apa. Acești pescari au drepturi egale. Asta pare aproape discriminare?", spune el.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Sport Vezi toate articolele
pixel