Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Patru oameni au murit, cinci sunt grav răniţi într-o explozie urmată de incendiu la o magistrală de gaz pe şantierul din Călimănești al Autostrăzii Moldovei
WhatsApp
Accident grav de muncă în timpul nopţii pe şantierul Autostrăzii Moldovei, cu nouă victime, dintre care patru morţi.

A avut loc o explozie puternică, urmată de un incendiu violent la magistrala de gaze care traversează zona satului Călimăneşti din judeţul Vrancea, unde se efectuează lucrări şi la un segment din autostrada A7. Flăcările au fost aşa de mari, încât echipele de intervenţie au reuşit să găsească trupurile carbonizate ale celor patru angajaţi abia după stingerea incendiului, după aproximativ 3 ore, pentru că iniţial se credea că sunt doar cinci răniţi, iar din utilajele mari de şantier nu au mai rămas decât bucăţi de tablă arsă. Nu se cunosc deocamdată cauzele accidentului. Anchetatorii fac la această oră cercetări.

În jurul orei 1:12 a avut loc explozia, urmată de incendiu, iar flăcările au fost atât de mari, încât s-au văzut de la zeci de kilometri distanţă şi locuitori din Mărăşeşti, Panciu sau Pufeşti au fost treziţi din somn şi au apelat numărul unic de urgenţă 112, neştiind iniţial ce s-a întâmplat. De altfel, la circa 30 minute de la momentul când s-a produs tragedia, un mesaj RO-ALERT a fost transmis populaţiei din cauza degajărilor mari de fum şi pentru a-i ruga să evite zona, potrivit Rador Radio România.

Cinci victime au ajuns iniţial la Spitalul din Adjud. Un bărbat în vârstă de 61 de ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 65% din corp, a fost preluat de un echipaj de ambulanţă cu medic şi transportat la Aeroportul Bacău, unde a fost preluat de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti. A doua victimă, tot un bărbat, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 40% din corp, a fost preluat şi transportat tot cu elicopter SMURD către Spitalul Floreasca. Circulaţia în zona unde s-a produs tragedia a fost închisă mai bine de o oră pe DN 2-E 85, pentru a permite accesul facil echipajelor de intervenţie, dar şi pentru siguranţa celor aflaţi în trafic la acea oră. Abia după stingerea incendiului pompierii au descoperit cele patru victime decedate, iar primele informaţii indică faptul că în timpul unei operaţiuni de foraj şi magistrala de gaze aparţinând Transgaz a fost atinsă, moment în care a avut loc deflagraţia. Planul roşu de intervenţie a fost activat de la ora 1:30, timp de 2 ore.

"La ora 01,12, Dispeceratul SAJ Vrancea a primit o solicitare, în localitatea Călimăneşti, pentru o explozie urmată de incendiu la o conductă de gaze. S-a activat Planul roşu la ora 01,53. SAJ Vrancea a alocat cinci echipaje tip B în zona incendiului. Primele cinci victime s-au deplasat cu mijloace proprii la CPU Adjud. Trei victime au fost internate în spital. Pentru două victime s-a solicitat transferul din CPU Adjud către aeroportul Bacău cu echipaje SAJ de urgenţă tip C2. O victimă conştientă, de sex masculin, în vârstă de 61 ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 65% din corp, a fost preluată de echipajul SAJ cu medic şi transportată la Aeroport Bacău, unde a fost preluată de un elicopter SMURD pentru transport la Spitalul 'Bagdasar Arseni' din Bucureşti. A doua victimă, conştientă, de sex masculin, în vârstă de 53 de ani, cu arsuri pe o suprafaţă de 40% din corp, a fost preluată de al doilea echipaj SAJ cu medic şi transportată la Aeroportul Bacău, de unde a fost preluată de elicopterul SMURD pentru transfer la Spitalul Floreasca Bucureşti", a declarat purtătorul de cuvânt al SAJ Vrancea, Gabriela Moroş.

Planul roșu, activat pe Autostrada Moldovei: Patru oameni au murit, cinci sunt grav răniţi 

 

„La faţa locului s-au deplasat şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă, patru ambulanţe SMURD şi o autospecială de transport personal şi victime multiple din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Anghel Saligny" al judeţului Vrancea şi cinci ambulanţe ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă. În urma evenimentului au rezultat cinci victime rănite. Din nefericire, la faţa locului au fost descoperite patru victime carbonizate“, a declarat Florin Olaru, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea.

Nu este deocamdată clar ce a declanşat explozia, în condiţiile în care conductele de gaze sunt trecute în studiile de fezabilitate ale lucrărilor la autostrăzi, dar se suspectează totuşi ca unul dintre utilajele de pe şantier să fi lovit din neatenţie magistrala, în condiţiile în care lucrările continuă şi în schimbul 3, noaptea.

Explozia s-a produs pe şantierul secţiunii de autostradă Focşani-Bacău, care face parte din Autostrada Moldovei. Pe toate cele 10 loturi de autostradă dintre Buzău şi Paşcani, pe 250 km lucrează cel mai puternic constructor din România, pe unele tronsoane inclusiv cu şantier pe timpul nopţii. Înainte de intrarea în teren, Compania de Drumuri pune la dispoziţia constructorilor un studiu de fezabilitate. Este documentaţia tehnică preliminară care arată toate reţelele de utilităţi: apă, electricitate şi gaze. Ancheta va stabili dacă se făceau lucrări pentru relocarea acesteia sau au forat pentru pilonii unui pasaj. Autostrada dintre Buzău şi. Bacău merge paralel cu DN 2-E85. Î această dimineaţă, pe principala legătură a Capitalei cu judeţele din Moldova, la Călimăneşti, în Vrancea, între Focşani şi Bacău, circulaţia este deschisă, dar se desfăşoară dirijat în zona exploziei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
02 dec 2023, 11:35
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
ParintiSiPitici.ro
01 dec 2023, 11:34
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
Spectacola.ro
03 dec 2023, 08:58
Spectacola.ro
03 dec 2023, 08:58
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCMedical.ro
03 dec 2023, 08:42
DCNews.ro
03 dec 2023, 12:07
DCBusiness.ro
02 dec 2023, 11:35
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
RadioDCNews.ro
28 noi 2023, 11:12
ParintiSiPitici.ro
01 dec 2023, 11:34
DCNews.ro
03 dec 2023, 12:07
DCMedical.ro
03 dec 2023, 08:42
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52