Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parchetul General a deschis un dosar penal pentru teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă
WhatsApp
Parchetul General a deschis un dosar penal, în urma unei plângeri privind suspiciunile de plagiat la adresa premierului Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă anunță că jaloanele și țintele PNRR vor fi închise până joi

Teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă face subiectul unui dosar penal deshis de procurorii Parchetului General, relatează Antena 3. Potrivit unor informații, se pare că procurorii au ridicat deja mai multe documente de la Universitatea Naţională de Apărare.

"Există un astfel de dosar la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică”, a declarat procurorul Alexandru Ionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului General, pentru publicația PressOne. Potrivit acestuia, dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri penale înregistrate "în jurul datei de 26 sau 28 ianuarie".

Nicolae Ciucă: „Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific”

 

Premierul Nicolae Ciucă a răspuns acuzațiilor de plagiat, precizând că acestea nu se pot susține științific.

Şeful Executivului subliniază că în calitate de militar, indiferent de poziţia pe care a fost încadrat, şi-a îndeplinit întotdeauna atribuţiile, „respectând principiile, legile şi regulamentele militare care guvernează activitatea Armatei Române”.

„În acuzele publice se reclamă că unele referiri din notele de subsol nu apar şi în lista bibliografică. Acest lucru nu arată altceva decât faptul că lucrarea a fost elaborată onest, fiind menţionată cel puţin într-un loc sursa bibliografică. Acuzaţiile publice nu se pot susţine ştiinţific în niciun fel, fapt ce poate fi dovedit şi de raportul oricărei metodologii de depistare a similitudinii, corect şi profesionist utilizată. Sintagme şi formulări standardizate specifice domeniului tezei de doctorat (gen "pilon de stabilitate" etc) nu trebuie ocolite atunci când tratezi un subiect sensibil - precum geopolitica - unde semantica trebuie neapărat să fie precisă, motiv pentru care anumite sintagme/formulări este obligatoriu să fie standardizate”, afirmă Ciucă.

El menţionează că din anul 2003, după susţinere, teza sa de doctorat este publică şi a putut şi poate fi consultată la Biblioteca Universităţii Naţionale de Apărare şi la Biblioteca Naţională.

„Consider că am realizat lucrarea conform cerinţelor legale existente la acea vreme şi, în consecinţă, am iniţiat solicitarea de verificare a acesteia de către Comisia de etică a UNAp - Instituţia Organizatoare de Studii de Doctorat, în acord cu prevederile legale în vigoare, în spiritul OMEC n.r. 5229/2020 din 17 august 2020. În măsura în care vor mai exista semne de întrebare, UNAp va fi îndreptăţită să solicite verificarea de către CNATDCU - Comisia 26 - Ştiinţe politice, studii de securitate, ştiinţe militare, informaţii şi ordine publică”, mai afirmă Ciucă.

Într-o anchetă publicată de pressone.ro se susţine că teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în ştiinţe militare în 2003, include conţinut plagiat în cel puţin 42 de pagini din totalul de 138. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel