Papa Francisc a dedicat, conform tradiției, slujba din prima zi a anului Fecioarei Maria: "Biserica are nevoie să-și redescopere propriul chip feminin: să fie mai mult ca Fecioara Maria, care, ca femeie, Fecioară și Mamă reprezintă modelul de urmat și o figură perfectă.”
Într-un alt pasaj al predicii sale a mai spus: "Fiecare societate are nevoie să primească darul femeii, al fiecărei femei: să o respecte, să o protejeze, să o prețuiască, știind că cine rănește o singură femeie îl profanează pe Dumnezeu."
Cea de-a 57-a Zi Mondială a Păcii este sărbătorită în paralel în Bazilica Vaticanului și cu această ocazie
Vaticanul a autorizat expoziția icoanei antice Madonei din Campania, care alăptează, păstrată de secole în Abația Montevergine, din Avellino, Campania.
Este o frumoasă reprezentare plastică pe care tradiția o vrea să fie protectorul celor mai săraci și al comunității LGBT+. Conform legendei populare, de fapt, cele șapte Madone din Campania erau șapte surori, dintre care șase aveau pielea albă și doar una avea pielea închisă la culoare. Madona din Montevergine era considerată cea mai urâtă și de aici și porecla „schiavona”, străină, de rang scăzut. De-a lungul timpului, această Fecioară a devenit pentru prima dată punctul de referință pentru „femminielli”, persoane transsexuale și travestiți, adânc înrădăcinate în cultura tradițională napolitană și, mai recent, pentru întreaga lume Lgbt+.
În cadrul sărbătorii de "Lumânări", de pe 2 februarie - dată specială pentru Biserică, care comemorează prezentarea lui Iisus în templu, Madona din Montevergine își întinde mantia protectoare peste ultimii uitați dar și comunitatea trans și astfel în mănăstirea situată în provincia Avellino au loc așa-numitul tammuriat, marșuri deosebite cu muzică populară, cântece și dansuri, relatează Corriere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News