Premierul Ludovic Orban a explicat, la Digi 24, că în privința restaurantelor, riscul de epidemiologic în caz de redeschidere, după 14 mai, este mare, pentru că, printre altele, la masă oamenii nu pot purta mască.
„În privința restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poți să porți mască, nu se poate face izolarea între cetățeni. Se știe că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tușim, particulele pot circula la distanțe mari, mai ales unde este aer condiționat (...) Hotelurile pot funcționa normal și, pe măsură ce se va relua circulația, va exista o solicitare mai mare pentru spațiile de cazare în hoteluri”, a spus Orban.
Premierul a fost întrebat ce așteptări are ca premier, de la ziua de 1 mai, când oamenii vor fi liberi, iar vremea este bună. Acesta a avertizat că suntem încă sub stare de urgență, cu restricții în vigoare.
„Data de 1 mai...? Ne aflăm în stare de urgență cu restricțiile în vigoare. Cetățenii trebuie să respecte toate aceste reguli instituite prin ordonanță militară sau acte normative. Nu este momentul să ne relaxăm. Și dacă ne mișcăm mai mult, va trebui să respectăm regulile stabilite: să purtăm mască în spațiile închise, să păstrăm distanță, să respectăm regulile de igienă, păstrarea unei reguli în ceea ce privește vorbirea, să nu vorbim înspre oamenii cu care comunicăm”, a mai spus Orban.
Acesta a avertizat că regulile trebuie respectate, pentru că „succesul pe care l-am avut a fost mai ales datorită respectării de către cetățenii români a măsurilor luate”.
„Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm. Am crescut capacitatea de testare. Procentul persoanelor diagnosticate pozitiv a scăzut semnificativ, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la a ține garda sus”, a mai spus premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News