Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Orban cere Parlamentului dezbaterea de urgenţă a proiectului de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor
WhatsApp
Ludovic Orban a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Liderul partidului Forţa Dreptei, deputatul Ludovic Orban, a anunţat, miercuri, că a solicitat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, iniţiat de partidul său, menţionând că, dacă actul normativ nu este adoptat în această sesiune, este posibilă amânarea lui la "calendele greceşti".

"Am solicitat, conform prevederilor regulamentare, prin adresă scrisă, preşedinţilor celor două camere, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, convocarea de urgenţă a Birourilor Permanente Reunite pentru declanşarea procedurii de adoptare, în regim de urgenţă, a proiectului de lege iniţiat de parlamentarii Forţei Dreptei pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor", a scris Orban pe Facebook, potrivit Agerpres.

El a precizat că parlamentarii partidului au depus acest proiect după decizia "nesimţită" a CCR de declarare a neconstituţionalităţii Legii 7.

"Proiectul poate fi adoptat în actuala sesiune parlamentară"

 

"Proiectul poate fi adoptat în actuala sesiune parlamentară. Cu singura condiţie ca partidele aflate la guvernare, care deţin o majoritate parlamentară de 70%, să vrea cu adevărat asta şi să acţioneze în consecinţă, conform solicitărilor noastre. Dacă nu se adoptă legea în actuala sesiune, este posibil să se amâne la calendele greceşti", a adăugat Ludovic Orban.

Liderul partidului Forţa Dreptei a mai transmis că "desfiinţarea acestui privilegiu, stabilit de parlamentari pentru parlamentari, conform principiului că "cine împarte parte-şi face", este absolut necesară pentru sănătatea morală a democraţiei româneşti".

Marcel Ciolacu: "E normal să avem o abordare comună în coaliţie"

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat marţi că în privinţa pensiilor speciale parlamentare se va veni cu o abordare comună în coaliţia de guvernare.

"Aici încercăm să venim cu soluţii. Motivarea este în primul rând pentru trecut, să vedem pentru viitor care va fi abordarea.(...) Parlamentarii, de acum încolo, cu excepţia lui Marcel Ciolacu, care nu are pensie specială, vom vedea ce abordare există în urma motivării şi deciziei Curţii Constituţionale, pe care nu vreau să o comentez. Aţi citit motivarea şi aţi văzut abordarea din motivare. Cu alte cuvinte, vom veni respectând motivarea. E normal să avem o abordare comună în coaliţie pe acest subiect", a adăugat liderul PSD.

În 5 mai, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor,

Curtea Constituţională a României a motivat decizia de neconstituţionalitate privind legea de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari prin faptul că s-a acţionat cu "impetuozitate" şi "grabă", deşi nu se ceruse dezbatere în procedură de urgenţă, subliniind că regulile clare stabilite în privinţa procedurii legislative constituie o garanţie împotriva abuzului de putere al majorităţii.

CCR, motivare incredibilă: "Tăierea pensiilor speciale ale parlamentarilor s-a făcut prin 'atingere adusă democrației' "

 

Legea care a eliminat pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii, a transmis Curtea Constituțională a României (CCR).

„Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, . Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice”; transmite CCR.

Pensii speciale pentru parlamentari. Decizia CCR este definitivă

 

Potrivit comunicatului de presă, Curtea a constatat „încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor”.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pe 17 februarie 2021, Plenul Parlamentului a adoptat abrogarea pensiilor speciale ale senatorilor şi deputaţilor.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare”, se menționa în Legea 7/2021, conform Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel