Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oprirea vânzării mașinilor pe benzină și diesel din 2035, undă verde din partea Parlamentului European
WhatsApp
Parlamentul European s-a pronunţat, miercuri, în favoarea interzicerii vânzărilor de maşini noi dotate cu motoare cu ardere internă începând din anul 2035, dar decizia va trebui supusă aprobării Consiliului Uniunii Europene şi probabil vor apărea obiecţii.

Oprirea vânzării de mașini pe benzină și diesel începând cu 2035. Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene de a opri comerțul cu vehicule poluante, cu 339 de voturi pentru, 249 împotrivă și 24 de abțineri. Amendamentul Partidului Popular European, care prevedea o reducere a emisiilor nocive de CO2 cu 90 % în loc de 100 %, a fost respins. Măsura face parte din "Fit for 55", pachetul privind clima prin care UE dorește să reducă emisiile de CO2 cu 55% până în 2030 (comparativ cu valorile din 1990). Prin urmare, ideea pentru autoturisme și camionete este de a face loc unei flote complet electrice, 100% fără emisii.

"Vot istoric în Parlamentul European: deputaţii se pronunţă pentru interzicerea motoarelor cu ardere internă la vehicule noi din 2035", a reacţionat Comisia Europeană, amintind că prezentase această propunere în iulie 2021, în cadrul setului de măsuri pentru reducerea poluării.

Oprirea vânzării mașinilor pe benzină și diesel din 2035, undă verde din partea Parlamentului European

 

Acum, după zile de negocieri intense, mingea se află în curtea Consiliului European, care va trebui să discute cu Parlamentul European și cu Comisia Europeană pentru a ajunge la o decizie finală.

Cu toate acestea, în Italia, Asociația Națională a Industriei Auto a tras deja un semnal de alarmă. Potrivit directorului Gianmarco Giorda, "odată cu această oprire vor fi în pericol 70.000 de locuri de muncă în industria auto, legate de producția de componente care nu vor fi folosite pentru electrice". Potrivit lui Giorda, mașina electrică nu este încă în măsură să compenseze pierderea locurilor de muncă, astfel că nu ar fi suficient să construiască stații de încărcare sau alte componente. "Mai degrabă", ridică el, "sunt necesare acțiuni pentru a aduce în Italia bucăți din lanțul de aprovizionare legate de producția de baterii pentru mașinile electrice, în timp ce hidrogenul poate fi o oportunitate, dar în acest moment este doar o nișă".

Practic, Parlamentul European ar vrea să nu mai poată fi fabricate maşini echipate cu motoare pe benzină şi motorină din 2035. Vehiculele cu ardere internă înmatriculate până atunci vor rămâne însă în circulaţie până la un termen care urmează să fie stabilit, notează site-ul Tagesschau.de.

PE vrea oprirea vânzărilor de maşini cu ardere internă din 2035,dar decizia va aparţine statelor UE

 

Potrivit Partidului Popular European, aproximativ o jumătate de milion de persoane din întreaga UE riscă să își piardă locul de muncă. Din acest motiv, eurodeputatul german Jens Gieseke, primul semnatar al amendamentului respins de Camera de la Strasbourg, a declarat că nu vrea să fie responsabil pentru "un dezastru social".

Satisfăcut, în schimb, este raportorul propunerii privind stoparea vânzării, liberalul Jan Huitema. În opinia sa, "o revizuire ambițioasă a standardelor de CO2 este un element crucial pentru atingerea obiectivelor noastre climatice". Prin aceste standarde, a adăugat el, "creăm claritate pentru industria auto și stimulăm inovația și investițiile pentru producătorii de automobile. În plus, cumpărarea și conducerea mașinilor cu emisii zero va deveni mai ieftină pentru consumatori".

Însă Parlamentul European nu este for decizional unic. Consiliul Uniunii Europene, în care sunt reprezentate statele membre, se va pronunţa până la sfârşitul acestei luni asupra planului propus de Comisia Europeană şi probabil vor apărea obiecţii, astfel că va trebui elaborat un nou proiect, care să fie agreat atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliul Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel