Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Olanda. O româncă, “exemplu de manual al lucrătorului migrant modern“. Lavinia: „Găsesc aici viitorul pe care nu l-am avut în România“
WhatsApp
În anul în care orașul olandez Steenbergen sărbătorește 750 de ani de existență și 25 de ani de existență ca municipalitate, BN DeStem prezintă o serie de povești. Unul îi este dedicat Laviniei Butnariuc, o româncă, unul dintre cei 420 de lucrători migranți din Stella Maris.
© Willem Jongeneelen

În urmă cu trei ani, Lavinia Butnariuc (26 de ani) a venit singură din România în Olanda. Printr-o agenție de muncă temporară, a plecat la cules de ceapă. În ultimele opt luni, a fost recepționeră la Stella Maris, mănăstirea frumos renovată din Welberg, care datează din 1928 și care găzduiește acum 420 de lucrători migranți.

„Îmi place Steenbergen. Oamenii sunt liniștiți și prietenoși. Găsesc aici viitorul pe care nu l-am avut în România. Aici îmi pot realiza visele. Familia mea a rămas în țara mea natală. În curând vor veni să vadă cât de bine mă descurc aici. Am o slujbă bună și îmi place să locuiesc aici. Hobby-ul meu este motociclismul. Am învățat asta aici. Este plăcut să pedalezi prin împrejurimile frumoase. În România, oamenii au, în general, mai puține ambiții. O casă, să planteze un copac, un animal și un copil, ei cred că este suficient. Viitorul meu este deschis. Un lucru este sigur: este aici“, spune Lavini pentru publicația olandeză Provinciale Zeeuwse Courant  PZC.nl.

Lavinia: „Găsesc aici viitorul pe care nu l-am avut în România“

 

Potrivit lui Eefke Visser, director al Goodmorning, Lavinia Butnariuc este un  exemplu de manual al lucrătorului migrant modern“. „Se adaptează, învață olandeza și se simte ca acasă aici. De multe ori, olandezii nici măcar nu o văd ca pe un lucrător migrant. Din nefericire, oamenii au o imagine total greșită despre un lucrător migrant. Se presupune că sunt în principal bărbați gălăgioși, cu probleme cu alcoolul sau drogurile. Acest lucru nu este adevărat", afirmă Visser.

Oamenii, ca și cei de la Stella Maris, vin să muncească pentru a avea un viitor mai bun aici sau, mai târziu, în țara lor de origine. La Steenbergen există un număr relativ mare de astfel de întreprinderi, care lucrează în sere și în horticultură, în domeniul alimentar, al îngrijirii și al reambalării. În fiecare dimineață, 200 dintre ele pleacă spre serele din Prinsenland. Nu le veți găsi nicăieri altundeva. Poate că sunt câțiva studenți, dar aceștia preferă să lucreze în industria ospitalității. Așadar, lucrătorii migranți sunt extrem de necesari.

O româncă, “exemplu de manual al lucrătorului migrant modern“

 

Micul oraș Welberg, cu aproximativ 1100 de locuitori, este bogat în locuințe pentru 420 de muncitori migranți, de origine română, poloneză, spaniolă și maghiară. Cu toate acestea, nu există niciodată probleme. Visser: „Oamenii se tem adesea de necunoscut. Locuitorii din Stella Maris au la dispoziție suficient divertisment. Managementul este bine îngrijit, în parte de Lavinia."

Afacerile din Stella Maris sunt transparente. Goodmorning a cumpărat fosta mănăstire în 2009. "Chiar și atunci, aproape 400 de muncitori migranți locuiau în partea veche. Dar apropiate. Mai întâi s-a reconstruit partea veche și s-a redus la 100 de paturi, iar în 2012 a venit clădirea nouă cu încă 300 de paturi". În Stella Maris există un restaurant și o braserie. Deschis tuturor. Toată lumea poate mânca acolo, să vadă că este curat și că atmosfera este plăcută. Un atu pentru Welberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel