Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Olanda. Muncitorii români, puși să doarmă într-o cabină de TIR sau container: „Avem nevoie de ei pentru munca pe care alții nu vor să o facă”
WhatsApp
Lipsa locuințelor pentru muncitorii români provoacă în continuare situații supărătoare în Olanda. Problemele sunt mari și în Limburg. „Există amenințarea unei societăți paralele” , spune Jaap Geurts, președintele Grupului de lucru pentru locuințe Horst aan de Maas.
Olanda. Muncitorii români dorm într-o cabină de TIR sau container: „Avem nevoie de ei pentru munca pe care alții nu vor să o facă” FOTO: colaj capturi rtlnieuws.nl

Jaap Geurts cunoaște perfect parcarea în care șoferii de camion nu au o cameră și un pat și sunt nevoiți să locuiască în cabina lor. Sunt români, în mare parte. „Există o unitate sanitară acolo, dar în rest locuiesc în camionul lor”. De asemenea, cunoaște perfect campingul în care încă locuiesc 42 de muncitori migranți. „Ar trebui să fie 126”. Totodată, vorbește despre o companie de cultivare unde se demolează un șopron pentru a face loc de „cabane sau containere maritime”, unde vor fi găzduiți 800 de muncitori migranți. „Sunt foarte mulți, da”.

Olanda. Controale drastice la angajatorii sezonierilor români: „Practică muncă grea și periculoasă, mai des decât olandezii”

Geurts este președintele Grupului de lucru pentru locuințe Horst aan de Maas pentru lucrătorii migranți, o municipalitate din Limburg, Olanda. Acea provincie a văzut numărul de „lucrători internaționali” cum a crescut „mai repede decât orice altă provincie din Țările de Jos” între anii 2011 și 2018, potrivit unui studiu din anul 2020. Până în anul 2030 se preconizează o altă dublare a muncitorilor migranți.

În Horst aan de Maas, sosirea tuturor acelor „angajați internaționali” are consecințe majore. „Se așteaptă ca 1 din 4 locuitori să fie muncitor migrant până în 2030”.

Spania. Muncitori români, exploatați de o familie de conaționali. Parchetul cere 110 ani de închisoare

 

„Îi vom răsfăța puțin cu locuințe bune, salarii bune și poate și lecții de limbă”

 

Grupul de lucru al lui Jaap Geurts a efectuat un sondaj în rândul locuitorilor. „O societate paralelă amenință să apară”, spune Geurts. Pentru că noii veniți și rezidenții existenți nu vorbesc limba celuilalt. 

Primarul știe și că migrația forței de muncă este asociată cu probleme. „Dai peste lucruri groaznice care implică într-adevăr exploatare”, spune Antoin Scholten, primarul orașului Venlo. „Există o relație acolo între munca și, în același timp, reținerea salariilor pentru cazare. Trebuie să luăm măsuri ferme împotriva acestui lucru”.

Germania. Muncitorii români, cazați în condiții deplorabile. Angajatorii le luau chirii enorme

Dar, potrivit lui Scholten, municipalitatea sa nu se poate lipsi de migranții de muncă. „Avem chiar nevoie de acești oameni, pentru că altfel va rămâne doar muncă în urmă, muncă pe care alții nu pot sau nu vor să o facă”.

Potrivit lui Scholten, deficitul de pe piața muncii va asigura că personalul va fi tratat mai bine. „Forța de muncă este foarte puțină, așa că îi vom răsfăța puțin cu locuințe bune, salarii bune și poate și lecții de limbă, altfel nu vor mai veni”.

Marea Britanie. 500 de muncitori români, exploatați pe șantiere de o familie de conaționali. Victimele, hrănite cu mâncare expirată

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel