Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oamenii de afaceri din România regretă că au plătit prea prost românii care au plecat în străinătate
WhatsApp
Președintele Camerei de Comerț din Vaslui vorbește despre tratamentul regretabil pe care l-a avut oamenii de afaceri la adresa muncitorilor români care acum au plecat să muncească în străinătate. 

Numărul străinilor din spaţiul extracomunitar care muncesc în judeţul Vaslui a înregistrat creşteri în ultima perioadă, conform datelor furnizate de reprezentanţii Biroului pentru Imigrări Vaslui.

Dacă până în urmă cu câţiva ani, majoritatea străinilor care veneau să lucreze în judeţ erau din Republica Moldova, în ultimii ani au solicitat permise de şedere în scop de muncă cetăţeni din China, India, Nepal, Bangladesh sau Sri Lanka.



Confruntaţi cu o criză acută a lipsei de muncă autohtone, investitorii vasluieni s-au adaptat din mers şi au găsit soluţia angajării de cetăţeni străini. Fiindcă prioritate la angajare au cetăţenii români şi cei din spaţiul comunitar, angajatorii care vor să folosească forţă de muncă din state aflate în afara Uniunii Europene trebuie să obţină mai întâi de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vaslui o situaţie cu persoanele din judeţ aflate în căutarea unui loc de muncă, pentru a dovedi că nu şi-au găsit angajaţi printre acestea. Abia apoi pot continua demersurile pentru cooptarea unor muncitori din alte state. La agenţia vasluiană s-au înregistrat 59 de astfel de cereri din partea agenţilor economici în anul 2022, în timp ce în cursul anului trecut 68 de firme şi-au manifestat intenţia de a angaja forţă de muncă străină.

"Nu vă convine, sunt zece la poartă care vor să se angajeze"



Reprezentanţii oamenilor de afaceri susţin că agenţii economici găsesc din ce în ce mai greu forţă de muncă printre români, iar principala cauză este aceea că vasluienii au plecat masiv în străinătate pentru a-şi căuta locuri de muncă. Preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin, spune că cele mai mari probleme pentru angajatori sunt legate de faptul că nu găsesc angajaţi calificaţi, sunt impozitaţi excesiv şi trebuie să se lupte cu birocraţia. Astfel, crede el, am ajuns în punctul în care plătim preţul celor 35 de ani de politici economico-sociale care în loc să ducă la dezvoltare au adâncit crizele. Ionel Constantin admite că şi oamenii de afaceri au greşit oferind salarii prea mici muncitorilor români şi nu şi-au protejat oamenii mergând pe principiul "nu vă convine, sunt zece oameni la poartă care vor să se angajeze".

"În primul rând, beneficiem de o forţă de muncă şi o viitoare forţă de muncă prost calificată. De asta se plâng în principal oamenii de afaceri, iar noi am cerut în repetate rânduri dezvoltarea învăţământului dual. Forţa noastră de muncă a plecat din mai multe considerente, în primul rând după un câştig mai mare care s-a dovedit real, dar nu întotdeauna a fost aşa. În altă ordine de idei şi firmele, companiile trebuie să înţeleagă că trebuie să plătească oamenii, să ceară un plus de la ei, dar să-i plătească. Introducerea de forurile europene a acelui salariu minim european îi va obliga şi pe ai noştri să plătească. Oamenii pleacă nu doar din cauza salarizării, ci şi din cauza birocraţiei nenorocite care încă este în România. Vorbim de digitalizare şi unii încă lucrează cu abacul. Au laptopuri şi calculatoare pe care le bagă în priză şi le scot şi aş putea da ca exemplu multe instituţii de la nivel central şi din judeţul Vaslui. Această angajare continuă în sistemul bugetar dă de gândit oamenilor de afaceri. Plătim un preţ exagerat din cauza proastelor politici derulate de 35 de ani", a declarat, pentru preşedintele CCIA Vaslui, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel