Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O româncă a ajuns de la pizzer în Italia, la bucătar de succes în Irlanda: „La Roma, salariile erau mici, așa că am decis să mă mut în Dublin”
WhatsApp
Claudia Cotul-Incze, o româncă în vârstă de 30 de ani, a urmat o traiectorie de viață impresionantă: din Vallefiorita, un mic sat italian din Calabria, până în agitația din Dublin, Irlanda, unde și-a construit o carieră de succes în gastronomie.
O româncă a ajuns de la pizzer în Italia, la bucătar de succes în Irlanda: „La Roma, salariile erau mici, așa că am decis să mă mut în Dublin” / Foto: Facebook

Chiar dacă a avut un drum marcat de provocări și sacrificii, pasiunea pentru gătit și visul de a reuși au motivat-o să depășească fiecare obstacol. Claudia mărturisește că, deși a găsit succesul departe de casă, inima ei rămâne strâns legată de Calabria, pe care o numește „acasă”.

„Calabria este casa mea. Am crescut acolo, într-un sătuc din provincia Catanzaro. Când mă întreabă oamenii unde este casa mea, răspund fără ezitare: în Vallefiorita”, spune Claudia, dezvăluind cât de mult îi lipsește acel „pământ minunat” și că, deși îndrăgește locurile natale, a fost nevoită să plece pentru a-și construi un viitor.

 

Pasiunea pentru bucătărie și primele experiențe

 

Povestea Claudiei în domeniul gastronomic a început încă din adolescență, când a simțit nevoia de a deveni independentă și de a contribui la bunăstarea familiei. În al patrulea an de liceu, a început să lucreze în industria restaurantelor, descoperind rapid arta pizzei și bucuria de a pregăti mâncăruri.

„Gătitul mă face fericită. Este modul în care mă exprim și prin care simt că dau un sens vieții mele”, mărturisește Claudia, care a învățat primele secrete ale bucătăriei italiene și calabreze lucrând în restaurante din Vallefiorita, conform presei străine.

 

Încercările de la Roma și saltul în carieră

 

Pe la 20 de ani, Claudia a decis să își încerce norocul la Roma, căutând noi oportunități într-un oraș mai mare.

„Am ajuns la Roma fără bani și fără să cunosc pe cineva, însă am avut norocul să fiu găzduită de un prieten, căruia îi datorez mult. Dacă am ajuns astăzi atât de departe, este pentru că mi-a oferit o șansă pe care am valorificat-o”, spune ea.

De la poziția de pizzar, Claudia a progresat rapid, ajungând bucătar-șef într-un restaurant cu 60 de locuri.

„Am avut șansa să lucrez alături de doi bucătari care mi-au transmis cunoștințele lor. Am învățat să mă descurc foarte bine în bucătăria romană și să evoluez într-un mod care mi-a deschis uși noi”, explică ea.

 

„Chef in campo” și calificarea ca instructor de pizzaiolo

 

În Roma, Claudia a participat la formatul TV „Chef in campo”, o experiență unică în care a preparat pizza pentru personalități de la TV. Tot atunci, a decis să urmeze Școala Națională Italiană de Pizzaioli, obținând calificarea de instructor.

„Am vrut să devin mai mult decât un simplu bucătar. Cursurile de pregătire mi-au oferit oportunități noi și m-au ajutat să mă dezvolt profesional”, spune Claudia.

 

Dublin, un nou început și succesul în gastronomie

 

Chiar dacă Roma i-a adus realizări profesionale, Claudia a simțit nevoia să plece mai departe, din motive economice.

„La Roma, salariile erau mici și nu mi-ar fi permis să-mi construiesc un viitor. Așa că am decis să mă mut în Dublin, chiar dacă știam că va fi greu”, explică ea.

A început să lucreze într-o fabrică de produse alimentare, unde condițiile erau dificile: ore lungi, temperaturi scăzute și un mediu rece. Însă perseverența și dorința de a reuși au ajutat-o să continue.

Ulterior, Claudia a găsit un loc de muncă într-un restaurant recomandat de Michelin.

„A fost o experiență deosebită, unde am lucrat alături de bucătari de top. Fiecare zi era o ocazie de a învăța ceva nou și de a-mi îmbunătăți abilitățile”, spune ea.

 

Dorul de casă și întoarcerea în Italia

 

După o perioadă în Dublin, Claudia s-a întors temporar în Italia, încercând să-și găsească locul înapoi acasă.

„M-am întors, dar nu am văzut nicio schimbare. Din păcate, oportunitățile sunt încă limitate, iar tinerii nu au perspective de viitor în Calabria. Așa că am fost nevoită să mă întorc la Dublin”, mărturisește ea.

În prezent, Claudia lucrează pentru Compass Group, la sediul Google din Dublin, unde are ocazia de a participa la cursuri de perfecționare.

„Mi se oferă oportunități unice de a învăța și de a-mi dezvolta abilitățile. Acest loc mi-a deschis noi perspective în carieră și mă ajută să mă dezvolt profesional”, spune ea.

 

Visurile și dorința de a se întoarce într-o zi în Calabria

 

Deși are un viitor strălucit în față, Claudia nu își ascunde dorința de a reveni acasă într-o bună zi.

„Calabria va rămâne mereu casa mea. Este un loc minunat, dar lipsesc oportunitățile pentru tineri, ceea ce este trist. Sper ca, într-o zi, să mă pot întoarce și să trăiesc acolo”, spune ea.

În viitorul apropiat, Claudia va fi invitată într-un episod din emisiunea „Calabresi nel mondo”, difuzată la LaC TV, unde va împărtăși mai multe despre parcursul său, despre Italia, dar și despre pasiunea ei pentru gătit.

„Vreau ca oamenii să-și amintească de mine prin arome, prin mâncărurile mele. Sper să las o amprentă în lumea gastronomiei și să inspir alți tineri să își urmeze visurile”, încheie ea cu optimism.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel