Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O firmă din Spania a concediat angajații români, le-a dat 300 de euro și i-a trimis înapoi în țară. Muncitorii reclamaseră numeroase abuzuri
WhatsApp
După ce au reclamat la autorități faptul că sunt păcăliți, o firmă din Spania i-a concediat pe angajații români și i-a trimis înapoi în țară cu 300 de euro în buzunare. Cazul a ajuns în presa din Spania. 
O parte dintre românii concediați de firma spaniolă (Foto: El Periodico)

Zeci de muncitori români angajați de o firmă subcontractantă, implicat în lucrările de modernizare a stadionului Camp Nou, au fost concediați și li s-a ordonat să se întoarcă în România. Eurobau SRL, compania care îi adusese din țară pentru a efectua lucrările de renovare a stadionului, le-a plătit 300 de euro pentru a-și plăti călătoria de întoarcere și i-a dat afară din hotelul în care erau cazați în Calella, au povestit aceștia pentru publicația El Periodico.

La o zi după ce acest ziar a publicat plângerile mai multor colegi de-ai lor pentru abuzurile la care sunt supuși, printre care neplata salariilor și constrângerea să accepte condiții grele de lucru, firma, în prezent anchetată de Inspecția Muncii, i-a informat că serviciile lor nu mai sunt necesare și că trebuie să se întoarcă în țară.

Au făcut plângere la autorități și au fost concediați

 

"Eurobau este o mafie. Camp Nou... totul a fost o escrocherie", a spus presei din Spania Ionuț Constatin, un muncitor care a lucrat pe Camp Nou, în mijlocul străzilor din Calella. Marțea trecută, compania i-a dat 300 de euro în numerar pentru a se întoarce acasă, o sumă care ar acoperi mai puțin de o săptămână din salariul care le-a fost promis atunci când li s-a oferit postul în România.

Muncitorii români au declarat că au rezistat crezând că vor fi plătiți, dar cel puțin își vor putea vedea familiile. Săptămâna trecută, aceștia au părăsit camerele de hotel din Calella, care găzduiau sute de lucrători de pe Camp Nou, pentru a se întoarce acasă cu avionul sau cu autobuzul.

Reacția autorităților


La 19 iunie, publicația El Periodico a descoperit nereguli în rândul muncitorilor aduși din România pentru a crește numărul de personal disponibil pentru finalizarea la timp a reconstrucției Camp Nou. Inspecția Muncii investighează Eurobau pentru că ar fi avut lucrători fără să îi înregistreze la Securitatea Socială și fără contract, precum și pentru neplata salariilor sau salarii foarte mici.

Începând cu 20 iunie, mulți dintre angajații Eurobau au încetat să mai meargă pe șantier și au rămas la hotelul din Calella. Potrivit unor surse prezente pe șantierul stadionului, doar un grup restrâns de angajați ai Eurobau lucrează la instalații, în timp ce de obicei erau câteva zeci.

Unii dintre muncitorii expulzați lucrau pe noul Camp Nou de două luni, fără să fi văzut sau semnat vreun contract de muncă, mai scrie sursa citată.

Surse prezente la lucrările stadionului au explicat că, de când a început scandalul, la stadion lucrează doar un grup restrâns de angajați Eurobau, când de obicei erau câteva zeci.

"După scandal se pare că au fost dați afară și sunt mulți muncitori de la aceste firme românești care merg fără veste, ca și cum nu ar vrea să fie asociați cu ei, pentru a nu se vedea cine îi angajează", spun aceleași surse.

Povestea lor este identică cu cea a angajaților care și-au denunțat condițiile la El Periodico și la autoritățile muncii.

"Suntem aici de două luni și nu ne plătesc niciodată, mereu spun... mâine, mâine...", spune un tânăr care lucrează pe șantier de două luni.

Ei spun că nu au văzut, cu atât mai puțin semnat, niciun contract de muncă înainte sau în timpul perioadei în care au lucrat pe șantierul Camp Nou.

"De joi, nu avem ce face, nimeni nu ne spune ce se întâmplă", spune Constantin.

"Vrem doar să mergem acasă, dar nu vor să ne dea banii la care avem dreptul, nu avem cum să plecăm de aici. Ne-au luat cardurile de hotel, ne-au spus că trebuie să plecăm, dar nu avem bani, nu știm cum o vom face", insistă Gogu, un alt angajat.

Două ore mai târziu, muncitorii au primit câte 300 de euro să plece în țară.

"Am fost plătiți, în sfârșit am fost plătiți și putem merge acasă. Nu sunt toți banii pe care ni-i datorează, nu sunt toți banii pe care i-am transpirat pe șantier, dar măcar avem o cale de ieșire, iadul ăsta s-a terminat", a spus românul, nerăbdător să-și vadă familia.

Un reprezentant al companiei a venit la hotel și a dat 300 de euro în numerar fiecăruia dintre ei pentru a putea pleca acasă.

 

------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
27 iun 2024, 14:47
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel