Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noul partid al Diasporei. Anunț important. Mario Mocan: Lumea trebuie să știe
WhatsApp
Diaspora face pași importanți pentru înființarea unui partid politic. Mario Mocan, promotorul protestului din 10 august și administratorul grupului "Diaspora europeană" a descris pentru stiridiaspora.ro sistemul de finanțare ales și în cât timp visul Diasporei, acela de a avea propriii candidați pentru alegeri va deveni realitate. Mocan spune că a fost ales și numele Asociației care va deveni partid dar și sediul central. 

În ce stadiu se află proiectul partidului? 

Mario Mocan: În prima fază, vom face o asociație care va deveni partid politic în câteva luni. Din informațiile furnizate de avocații noștri, există partide înscrise de 7-8 luni care nu au primit încă acceptul. Asta înseamnă că ar fi durat foarte multe luni până ce am putea deveni partid politic ca să putem participa la alegerile parlamentare. În aceste condiții am căutat drumul cel mai scurt, care a fost stabilit împreună cu avocații de la Cluj-Napoca: mai întâi trebuie să ai o asociație care apoi devine partid politic. Vom merge în paralel și cu partidul și cu asociația. Aceasta fiind înființată, având un nume și priorități, automat o să fie mult mai ușor. După 4-5 luni vom putea deveni partid, pentru ca noi să ne putem prezenta la alegerile europarlamentare. 

Ce este necesar pentru ca partidul să devină realitate? 

Mario Mocan: Pentru a putea merge mai departe cu aceste proiecte, avem nevoie de niște 'motorașe': membri, ceea ce nu ducem lipsă pentru că avem susținere morală și se vor înscrie foarte mulți, după cum au anunțat deja. Este foarte important de menționat că avem nevoie și de un motoraș financiar. În mod normal, nu poți să faci un astfel de mecanism de finanțare până ce nu ai deja asociația făcută și un cont bancar în România. Noi am căutat alte modalități de finanțare și am ales ca primul om din acest grup, adică eu, să fie finanțat prin sistemul 'Patreon'.

Cum funcționează sistemul de finanțare Patreon? 

"Patreon-ul este un sistem de donație legal, prin care un om produce clipuri video, poze, arată pe unde umblă, cu ce se ocupă și acțiunile pe care le face pentru grupul pe care îl reprezintă. Acest Patreon este foarte transparent: vezi fiecare om cât a donat, unde se duc banii și ce se întâmplă mai departe. Este foarte transparent. Vă dau un exemplu: foarte mulți au atacat sistemul Patreon al lui Mălin Bot. S-a investigat și nu s-a putut face nimic împotriva lui pentru că totul este legal. De aceea am ales să deschid un Patreon. Acesta este pe numele meu, Mario Mocan. Se intră acolo și dacă vrei să devii donatorul meu sau patron, cum vor să zică oamenii, automat ei pot să sponsorizeze," a explicat Mario Mocan. 

De ce este nevoie de bani? 

"Unii dintre oameni și simpatizanți nu pot să înțeleagă de ce avem nevoie de bani înainte ca asociația să se înființeze. Asociația se va înființa în aproximativ o lună de zile. Dar dacă nu vom avea bani și eu mă duc înapoi la muncă, îmi văd de treaba mea, nu mai are cine să se ocupe de proiect, cine se mai duce să se întâlnească cu oamenii peste tot unde este chemat? Eu sunt chemat în Italia, Spania, Danemarca și așa mai departe. Automat, ca eu să-mi permit să nu mă mai duc la muncă și să nu-mi periclitez nici familia, nici bunăstarea membrilor familiei am nevoie de această finanțare. Noi, cu acest Patreon dorim să avem bani pentru deplasări, de plătit săli de conferință, de mers la oameni. Totul presupune bilete de avion, deplasări continue și sunt cheltuieli pe care un om normal nu le poate susține. Depinde și câți bani vor fi, dacă vor fi puțini, va merge o singură persoană în toate aceste deplasări. Ne trebuie susținere de la mii de oameni, ne trebuie sedii, acolo unde sunt necesari angajați, chirii de plătit. Sediul asociației l-am putea face într-un apartament și cred că ar fi mai ieftin, dar nu cred că dă tocmai bine pentru imagine. Ar trebui să ai un sediu decent care trebuie găsit înainte să iasă actele pentru asociație," a spus Mario Mocan. 

Unde va fi sediul central și care va fi numele partidului? 

"Sediul principal va fi deschis la Cluj-Napoca. Următorul sediu ca importanță va fi la Londra sau Lutton. La Cluj-Napoca am depus și actele pentru acest proiect. Numele partidului l-am decis deja, dar nu putem să-l facem public la această oră pentru că sunt mulți care deschid pagini de facebook sau chiar oameni invidioși pe acest proiect, nu neapărat din 'ciuma roșie'. N-am vrea să ne fie furat numele sau să fie periclitat de alții cu diverse interese. Tot timpul după o Revoluție apar mai mulți martiri decât au fost. Mulți vor să facă diversiuni. Avem trei variante de nume care vor fi publicate după ce ies actele de la asociație," a mai declarat Mario Mocan. 

Cei care vor să contribuie financiar la finanțarea partidului politic al Diasporei pot accesa următorul link: 

https://www.patreon.com/MarioMocan?utm_medium=social&utm_source=facebook&utm_campaign=creatorshare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel