Publicitate
La sfârșitul lunii august, un grup de aproximativ 40 de muncitori sezonieri din România și Polonia au fost transferați la ferma din Bekkevoort pentru a lucra acolo. Acordurile au fost făcute printr-un intermediar român - P. - care a acţionat în calitate de reprezentant.
„Muncitorilor li s-a promis un contract, o plată de 8,5 euro pe oră și salariul la două săptămâni. În plus, ar primi 100 de euro de persoană pe săptămână pentru mâncare și s-ar plăti cheltuielile de transport. Toate acestea în numerar”, arată grupul Leuven. Acesta este un grup de voluntari din Leuven care se angajează în egalitatea și solidaritatea împotriva capitalismului, naționalismului, sexismului, homofobiei, transfobiei și rasismului. Pe baza acestui acord, mediatorul român P. a adus în Belgia un grup de muncitori conaționali. Muncitorii au ajuns în diferite grupuri. „În total vorbim de 40 de muncitori”.
„Lucrătorii nu au primit niciodată un contract. În primele trei săptămâni au primit doar o mică parte din banii promiși pentru mâncare - aproximativ 3.000 de euro pentru 40 de persoane timp de trei săptămâni. Costurile de transport au fost rambursate doar pentru primele 21 de persoane. Când au cerut o plată corectă după două săptămâni, angajatorul a spus că acest lucru este posibil doar printr-un cont bancar. Acest lucru s-a dovedit a fi imposibil, deoarece majoritatea nu au un cont bancar. Atunci angajatorul a spus că va amâna plata. Muncitorii au rămas fără venituri, fără apă caldă și mâncare puțină sau deloc. Asta după 11 ore de muncă pe zi, fără pauză”, continuă reprezentanții grupului Leuven.
Aceste abuzuri au dus la o grevă a muncitorilor pe 7 septembrie. Voluntari din grupul anarhist Leuven au fost informați. „Când am aflat că muncitorii nu au mâncat de trei zile, am început imediat să aducem mâncare. Din lipsa unor perspective mai bune, cinci muncitori au părăsit ferma. Angajatorul a promis că va plăti, dar fără rezultat. Întoarcerea tuturor în România nu a fost posibilă din lipsă de bani”.
Presa italiană: „Românii nu mai vor la muncă în Italia. E o prăbușire. Caută condiții mai bune”
Ca răspuns la această situație, mediatorul P. a mers la poliție, dar aceștia l-au îndrumat la Inspectoratul Muncii. Nici ambasada României nu a putut face nimic pentru muncitori. Ulterior, au fost contactate și sindicatul, inspectoratul de muncă și sindicatul fermierilor. „Ca urmare, majoritatea - 8 muncitori nu au primit nimic - muncitorii au primit pe 16 septembrie un document prin care să dovedească că s-a făcut o plată. S-au lucrat în total cel puțin 97 de ore, pentru care unii au primit 394 de euro, iar alții 575 de euro. Adică între 4 și 6 euro pe oră. Banii urmau să fie în cont câteva zile mai târziu, a promis angajatorul, după care un grup de lucrători sezonieri s-au întors în România”.
La sfârșitul lunii septembrie, la fermă mai erau șapte muncitori. Ei au spus că au aflat de la colegii lor - care deja plecaseră în România - că bonurile de plată s-au dovedit a fi false.
Condițiile au fost, potrivit lucrătorilor sezonieri, „cele mai rele pe care le-au trăit vreodată”. „Situația este îngrozitoare, acestor oameni le este foame și dorm cu 12 persoane într-o cameră într-o instalație a fermei. Saltelele sunt pline de pete umede, iar toaletele și dușurile pline de mucegai”, continuă grupul Leuven.
„Situația a escaladat acum. Cei șapte muncitori rămași presează să fie plătiți. În seara zilei de 9 octombrie, angajatorul a cerut plecarea imediată a muncitorilor din fermă fără plata integrală. El i-a abuzat verbal pe muncitori la telefon și chiar i-a amenințat cu moartea”, mai spune grupul Leuven, o situație pe care StiriDiaspora.ro a relatat-o într-un material ieri: Belgia. Muncitori români neplătiți, alungați cu forța de patron după ce au refuzat să plece: „Nu vrem ca acest caz să fie acoperit”
Voluntarii grupului anarhist Leuven au sunat imediat la poliție. „Asta s-a dovedit a fi necesar: angajatorul - care stătea între timp lângă muncitori - i-a amenințat cu un cuțit. Una dintre mașinile muncitorilor a fost avariată. A fost luat imediat de poliție”.
Grupului anarhist Leuven i-a fost greu să creadă ce a urmat. „Angajații au fost rugați de poliție să părăsească proprietatea dimineața, întrucât nu aveau un contract care să le legitimeze șederea. Lucrătorii au mai indicat că o serie de agenți locali au o relație foarte bună cu angajatorul și în acest fel încearcă să dezamorseze situația”.
Între timp, muncitorii români rămân cu voluntarii. „Vor să plece acasă cât mai curând, dar logic vor să fie plătiți mai întâi. Nu este prima dată când probleme similare apar la ferma aceasta”.
Povestea a fost confirmată anterior de secretarul ABVV (n.r. - Federația Generală a Muncii Belgiană), Bert Heightenhe. El a fost informat la sfârșitul lunii septembrie prin intermediul uniunii sociale europene. Procuratura Muncii din Leuven a fost informată cu privire la acest caz și confirmă că o anchetă este în desfășurare.
------------------------------------
Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru:
https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv
Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,
Echipa ȘtiriDiaspora
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News