Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Nehotărâții și femeile, electoratul mobilizat de Kamala Harris după retragerea lui Biden. Chifu: "În SUA, bărbații sunt mai leneși" - VIDEO
WhatsApp
Odată cu anunțul candidaturii Kamalei Harris pentru alegerile prezidențiale din SUA, interesul față de politică în rândul americanilor a crescut semnificativ, spune jurnalistul Viorel Chifu, stabilit în SUA de 17 ani.
Kamala Harris (Foto: Agerpres)

Invitat în emisiunea Departe de România, Chifu a explicat că, deși candidatul democrat a stârnit discuții intense, nu toți americanii sunt convinși de schimbarea istorică pe care Harris o poate aduce, aceea de a deveni prima femeie președinte din istoria Statelor Unite.

„Categoric, oamenii sunt mai interesați de politică, dar nu sunt încă toți americanii convinși de ce ar putea să însemne acest lucru. Eu îți reamintesc că, în America, femeile sunt cele care votează mai mult. Bărbații sunt mai leneși, mai stau pe acasă și spun că nu contează dacă votează sau nu. În schimb, când vorbești cu femeile, situația este cu totul alta. Este pentru prima oară în 200 de ani când există această șansă ca o femeie, și mai ales una de culoare, să devină președinte”, a explicat Viorel Chifu.

Impactul lui Harris este vizibil în mobilizarea unui segment important al electoratului. Conform datelor prezentate, procentul femeilor de culoare înregistrate pentru vot a crescut cu aproape 200%, în timp ce procentul votanților latino-americani s-a majorat cu 180%. Chiar și în rândul femeilor albe, s-a înregistrat o creștere de 140%.

"Indiferent de rasă, femeile sunt mai motivate să voteze, iar acest lucru este un semn clar că lucrurile evoluează într-o direcție unică și interesantă”, a subliniat jurnalistul.

Categoria "nehotărâților", o miză importantă în alegerile din SUA

 

Chifu a vorbit și despre cum Harris a reușit să atragă o categorie aparte de votanți: cei nehotărâți. „Întotdeauna există o tabără a nehotărâților, oameni care nu sunt neapărat interesați de politică. Când li s-a oferit o alternativă la Joe Biden, aceștia au început să-și manifeste interesul de a vota cu democrații”, a explicat el. Harris a reușit să câștige și votul celor numiți „double haters” – americanii care nu-l susțineau nici pe Biden, nici pe Trump, dar care au văzut în candidatura ei o alternativă atractivă.

Un alt aspect pe care Chifu l-a punctat este rivalitatea din cadrul Partidului Republican, unde Nikki Haley, o altă candidată redutabilă, a reușit să capteze o parte importantă a electoratului.

"Nikki Haley a fost un candidat republican foarte la locul ei, cu capul pe umeri și un discurs clar. În ciuda retragerii sale din cursă, o parte semnificativă din electoratul republican a continuat să o susțină. Dacă Haley ar fi fost contracandidata lui Biden, sunt convins că l-ar fi învins”, a precizat Viorel Chifu.

Idei aberante ale republicanilor

 

Viorel Chifu a mai subliniat că republicanii au apelat la o strategie controversată, încercând să submineze legitimitatea candidaturii lui Harris pe baza originilor sale.

„Deși atât Nikki Haley, cât și Kamala Harris sunt americance născute pe teritoriul SUA, republicanii au dezvoltat o idee aberantă conform căreia, dacă părinții tăi sunt imigranți, atunci nu ești cu adevărat american. Este o tactică discriminatorie și fără fundament”, a mai spune Chifu.

Urmărește emisiunea integrală

Youtube video image
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel