Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marinari români, blocați în largul Africii: „Fizic și psihic suntem la pământ”
WhatsApp
Din cauza măsurilor impuse pentru evitarea răspândirii noului coronavirus, 15 marinari români au rămas blocați pe un petrolier din largul Namibiei, fără posibilitatea de a debarca. În cazul a trei dintre ei, contractele de muncă sunt expirate încă de acum câteva luni și vor să se întoarcă în țară.

Firma care deține nava susține că încearcă să-i ajute, dar lucrurile trenează. Ambasada României din Africa de Sud nu le-a dat niciun semn. Restul de 12 români vor să rămână însă la muncă.

Marinarii spun că au ajuns la capătul puterilor.

„Suntem la nici doi kilometri de mal, vedem cum trec mășinile și ne uităm ca mâța la peștele de pe masă, cu aceeași poftă”, spune un navigator român.

 

Ei nu pot fi repatriați din cauza pandemiei



Abigail Joseph este o nava care aparține companiei norvegiene Yinson Production și transporta hidrocarburi. Are la bord un echipaj de 97 de marinari, dintre care 15 sunt români, inclusiv comandantul. Trei dintre acești marinari au contractele expirate și vor de câteva luni să revină acasă, dar nu au reușit.

Ei nu pot fi repatriați din cauza pandemiei și acuză că firmele care îi reprezintă și ambasadele că nu îi ajută, iar Namibia nu îi primește însă pe marinari la țărm, din cauza reglementărilor locale privind pandemia.

„Dacă pățesc ceva, mă accidentez, nici asigurare medicală nu mai am”, a declarat un navigator cu contractul expirat, potrivit Libertatea.

„Fizic suntem terminați, pentru că vaporul fiind FPSO (mijloace plutitoare de producție, depozitare și descărcare - n.r.), se lucrează 12 ore pe zi, 7 zile din 7. Fizic și psihic suntem la pământ”, spune alt marinar.

Oamenii nu se plâng de condițiile de pe nava, ci doar de oboseală și de faptul că nu știu când și cum pot să se întoarcă acasă. Banii pe care i-au strâns sunt cheltuiți acum că să poată vorbi măcar la telefon cu familia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel