Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie, deschisă la ideea unui tribunal penal internațional care să îl judece pe Putin
WhatsApp
Marea Britanie este deschisă la ideea unui tribunal penal internațional care să îi judece pe Vladimir Putin și pe alți lideri ruși pentru războiul din Ucraina, spune ministrul britanic de Externe, Liz Truss.

The Guardian scrie că declarația a fost făcută pentru Times Radio.

„Suntem foarte siguri în privința faptului că Putin și toți cei care s-au aflat în spatele crimelor de război îngrozitoare comise în Ucraina trebuie să fie trași la răspundere, iar noi colaborăm foarte strâns cu Curtea Penală Internațională. Am trimis sprijin în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de probe, de la declarații ale martorilor la probe video. Am vorbit cu guvernul ucrainean despre această idee a unui tribunal. Suntem deschiși la ideea unui tribunal, o luăm în considerare în prezent, dar ceea ce ne dorim este cea mai eficientă modalitate de a-i urmări în justiție pe acei oameni care au comis aceste crime de război îngrozitoare, inclusiv violuri, violență sexuală, țintirea fără discriminare a civililor”, a declarat Liz Truss.

Marea Britanie, deschisă la ideea unui tribunal penal internațional care să îl judece pe Putin

 

Conform acesteia, dacă tribunalul va contribui la realizarea acestui lucru, Marea Britanie ia în considerare cu siguranță posibilitatea de a-l sprijini.

Totodată, autoritățile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenție în procedurile inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), la 26 februarie 2022, anunță MAE.

Diferendul se referă la interpretarea, aplicarea și îndeplinirea obligațiilor prevăzute în Convenția ONU privind prevenirea și reprimarea crimei de genocid din 1948.

Acest demers al României de a interveni în procesul menționat are loc la solicitarea expresă a părții ucrainene, transmisă de ministrul afacerilor externe ucrainean Dmytro Kuleba omologului român Bogdan Aurescu cu ocazia vizitei pe care ministrul ucrainean a efectuat-o la București, la 22 aprilie 2022.

În contextul acestor proceduri, România se va coordona cu alte state like minded care au luat o decizie similară și va colabora strâns cu reprezentanții Ucrainei implicați în procedurile din fața CIJ.

Decizia autorităților române a fost comunicată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu colegilor europeni și omologului ucrainean, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Europene, care s-a desfășurat la Bruxelles, la 16 mai 2022, ca expresie a susținerii constante și principiale a autorităților de la București pentru cauza Ucrainei.

România, de partea Ucrainei în procesul intentat Rusiei la Curtea Internațională de Justiție 

 

Decizia României reflectă, o dată în plus, poziția constantă a țării noastre în favoarea valorificării instrumentelor și instituțiilor de drept internațional în sprijinul menținerii și restabilirii păcii și securității internaționale, precum și încrederea necondiționată în rolul fundamental al CIJ ca promotor al justiției internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel