Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie: Aproape un milion de români au aplicat pentru statutul de rezident după Brexit
WhatsApp
Peste 950.000 de români au aplicat pentru statut de rezident după Brexit. Cetățenii români care au sosit pe teritoriul UK până la data de 31 decembrie 2020 trebuie să aplice pentru rezidenta, asemeni tuturor cetățenilor europeni, până la data de 30 iunie 2021.
Laura Popescu, ambasador

La cinci ani după Brexit, comunitatea românilor din Regatul Unit a crescut mai mult decât se aşteptau chiar şi autorităţile de la Londra.    

Cetățenii români care au sosit pe teritoriul UK până la data de 31 decembrie 2020 trebuie să aplice pentru rezidenta, asemeni tuturor cetățenilor europeni, până la data de 30 iunie 2021.

În perioada de după vot, numărul cetăţenilor UE care îşi caută de muncă în Marea Britanie a scăzut cu 36%. Cu toate acestea, tot mai mulţi români au decis să locuiască acolo. 950.000 de români au solicitat în mod oficial reşedinţă în această perioadă.

„Numărul românilor a pornit de la o comunitate de dimensiuni medii spre una de dimensiuni mari. Estimăm că în acest moment 1 milion de romani locuiesc în Marea Britanie. A doua cea mai numeroasă comunitate din UE, la foarte mica distanţă de cea poloneză.

Aproape un milion de români au aplicat pentru statutul de rezident după Brexit

 

Pentru mulţi britanici, votul a fost urmat de o perioadă de frustrare şi de promisiuni încălcate. Regatul nu a semnat marile acorduri comerciale anunţate, iar exporturile către UE s-au redus cu 50 la sută din cauza birocraţiei. Cea mai mare minciună – finanţarea sistemului sanitar cu banii trimişi la Bruxelles“, a afirmat Laura Popescu, ambasadorul României în Marea Britanie.

Printre cei care au avut de pierdut sunt şi românii. Marea Britanie a părăsit programul Erasmus, deci studenţii români pot studia la o universitate de top doar dacă plătesc.

„Începand cu acest an taxele de studiu vor fi mult mai mari, între 16-38.000 de lire, nu se va mai putea primi împrumut guvernamental pentru achitarea acestor studii şi de asemenea studenţii vor trebuie sa aplice pentru viza de student“, a aduugat Laura Popescu, ambasadorul României în Marea Britanie, citată de Mediafax.

Un studiu recent arată că 43% dintre britanici cred că decizia de a ieşit din UE a fost una bună, în timp ce 46% spun că a fost greşită.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel