Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie. Premierul Boris Johnson, către protestatari: "Vă aud!"
WhatsApp
"Vă aud", le-a spus premierul britanic Boris Johnson manifestanţilor antirasism care au denunţat moartea lui George Floyd, un afro-american ucis de un poliţist alb în SUA, condamnându-i în acelaşi timp pe cei care încalcă legea, informează marţi AFP.

"Voi aveţi dreptate, noi avem dreptate să spunem că negrii contează, şi tuturor celor care au ales să protesteze de o manieră paşnică şi care au respectat distanţarea fizică le spun 'Da, bineînţeles că vă aud, şi (vă) înţeleg'", a declarat liderul conservator într-un mesaj video difuzat luni seara.

Cuvintele lui George Floyd, "Nu pot să respir", în timp ce era ţintuit la sol sub genunchiul unui poliţist, "au stârnit furie şi un extins sentimentul - incontestabil, de netăgăduit - de injustiţie", a declarat şeful guvernului britanic.

Cu toate acestea, într-un moment în care Regatul Unit, a doua cea mai afectată ţară din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 40.000 de morţi, iese treptat din izolare, premierul britanic a atenţionat că nu-i va susţine "pe cei care sfidează regulile de distanţare socială, din motivul evident că riscăm noi contaminări în acest moment critic".

"Şi nu, nu-i voi susţine şi nici nu voi ceda în faţa celor care încalcă legea, atacă poliţia sau vandalizează monumente publice", a adăugat el, cu referire la dărâmarea de pe soclu a statuii unui negustor de sclavi la Bristol (sud-vestul Angliei) şi degradarea statuii lui Winston Churchill de lână Parlamentul din Londra, la sfârşitul săptămânii trecute.

Circa 200 de manifestanţi antirasism au mobilizat peste 100.000 de persoane pe întreg teritoriul Regatului Unit, sâmbătă şi duminică, în timpul cărora s-au produs şi confruntări. În total, au fost arestate 135 de persoane.

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a anunţat marţi înfiinţarea unei comisii pentru ca monumentele şi străzile oraşului să reflecte mai bine diversitatea populaţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel