Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Marea Britanie. Familie de români, avere fabuloasă după ce a ademenit zeci de conaționali cu salarii mari. Ani grei de închisoare pentru exploatare
WhatsApp
Patru membri ai unei familii de români, care au făcut avere pe spatele a 26 de muncitori conaționali au primit, ieri, un total de 22 de ani de închisoare de la judecătorii din Londra, Marea Britanie.

Victimele lor au fost aduse în Marea Britanie din România și li s-a promis 50 de lire sterline pe zi pentru a lucra în industria construcțiilor cu masa și cazarea gratuite. Dar, odată ce au ajuns în Marea Britanie, au fost înghesuiți în mahalalele conduse de V. D., în vârstă de 62 de ani, supranumit „șeful cel mare”. Familia românului a reținut salariul conaționalilor și li s-au prezentat facturi false.

Le-au fost ridicate actele de identitate, iar muncitorii români care au contestat familia au fost amenințați de V. D. și fiii săi, I. D., în vârstă de 26 de ani, M. P., în vârstă de 44 de ani, și F. D., în vârstă de 34 de ani.

Judecătorul Michael Hopmeier l-a condamnat pe V. D. la șase ani de închisoare, pe M. P. și F. D. la câte cinci ani și trei luni de închisoare, în timp ce I. D. a primit cinci ani și șapte luni de închisoare.

Soția lui I. D., A. C., în vârstă de 28 de ani, a fost scutită de închisoare într-un act de „milă”, primind o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

 

„Victimele au avut impresia că el este șeful”

 

V. D. era capul familiei și conducea întreprinderea criminală în calitate de „șeful mare”, a auzit ieri instanța. Procurorul Edward Franklin a spus: „El a fost recrutorul. În casa lui au fost aduse inițial unele dintre victime, înainte de a fi trimise pe celelalte patru proprietăți. Tocmai de la el acasă, V. D. a repartizat, efectiv, persoanele care au fost aduse la muncă. El a fost și persoana care a organizat călătoria către aeroportul din România și care a însoțit frecvent victimele în această țară”.

„Victimele au avut impresia că el este șeful și V. D. le-a făcut să înțeleagă și să respecte ierarhia. Se pare că adresa lui V. D. era în mare măsură nodul, iar spițele roții erau cele patru proprietăți conduse de fiii săi. Deci, din aceste motive, considerăm că V. D. a fost într-un rol principal”, a mai subliniat procurorul.

 

Familia de români conducea o rețea de companii de construcții


Familia de români conducea o rețea de companii de construcții, cu o singură firmă care a generat peste 675.000 de lire sterline între 2016 și 2018.

„Puteți vedea că există o creștere uriașă a veniturilor. A existat recrutare sistematică de muncitori din România, călătorii aranjate, locuințe pentru victime”, mai spune procurorul.

Victimele au fost găzduite în proprietăți de pe Dickens Road, Forest Gate și pe Ladysmith Avenue și Mitcham Road din East Ham. Unii dintre muncitori au fost puși să doarmă în paturi supraetajate instalate într-o mansardă, a auzit curtea coroanei din Southwark.

„Din punctul meu de vedere, este o faptă agravantă pe care o făceau propriilor compatrioți. Poate că asta se datorează faptului că este mai ușor pentru că ei cunosc cultura, vorbesc aceeași limbă. Plus că sunt într-o poziție de avantaj pentru că știu cum funcționează lucrurile în Anglia. Acestea au fost victime, oameni care au fost exploatați pentru bani. I-am văzut, i-am auzit. A fost planificat, a fost executat și ar fi continuat dacă nu ar fi fost perturbat”, a spus ieri judecătorul.

 

Membrii familiei de români au fost toți condamnați

 

„Respingem acuzația conform căreia V.D. a preluat un rol de conducere. Susținem că rolul său poate fi definit ca fiind semnificativ prin faptul că recruta unele dintre persoanele care apoi au călătorit în Marea Britanie. Cu toate acestea, acest rol special nu înseamnă că a avut un control global asupra conspirației”, a precizat Sheryl Nwosu, care îl apără pe V.D..

Membrii familiei de români au fost toți condamnați pentru conspirație pentru a aranja sau facilita deplasarea unei alte persoane în vederea exploatării în perioada 1 ianuarie 2017 – 20 octombrie 2017. De asemenea, aceștia au fost condamnați pentru conspirație în vederea transformării bunurilor infracționale în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017.

„Acești indivizi și-au folosit poziția pentru a prăda și a exploata mulți lucrători vulnerabili din punct de vedere economic care nu le-au putut face față. Au beneficiat de munca grea a victimelor lor în industria construcțiilor, promițând salarii bune pentru a-i atrage în Marea Britanie înainte de a renunța la acele promisiuni și de a păstra majoritatea banilor pentru ei înșiși. Exploatarea modernă a adulților prin sclavie este odioasă și CPS (n.r. - Comitetul pentru protecție socială) va continua să lucreze cu partenerii noștri de aplicare a legii pentru a se asigura că vinovații sunt aduși în fața justiției”, a spus Paul Goddard de la CPS.

Procuratura va urmări acum ordonanțe de confiscare împotriva inculpaților în temeiul Legii privind veniturile criminalității, precum și ordinele de prevenire a sclaviei și a traficului în temeiul Legii Sclaviei Moderne din 2015.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel