Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Mai mulți ostatici israelieni urmează să fie eliberați, după prelungirea armistițiului din Gaza
WhatsApp
Încetarea focului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza s-a prelungit în a cincea zi, marți, pe măsură ce cele două părți au finalizat eliberarea ostaticilor israelieni și a palestinienilor deținuți, pregătindu-se să elibereze alții în timp ce pauza în lupte a fost extinsă cu încă două zile.
Israelul anunță o ofensivă mai amplă în sudul Fâșiei Gaza, unde sute de mii de oameni au fugit / (Sursa foto: Agerpres)

Israel a anunțat că 11 israelieni s-au întors în țară din Fâșia Gaza luni, ajungând la un total de 69 de ostatici israelieni și străini eliberați de grupul palestinian începând de vineri, în cadrul încetării focului, transmite Reuters.

Hamas a luat aproximativ 240 de ostatici într-o incursiune în sudul Israelului pe 7 octombrie, soldată cu moartea a 1.200 de persoane, conform datelor israeliene. Acest eveniment a declanșat răspunsul Israelului, care a bombardat enclavele de pe coastă și a lansat o ofensivă terestră în nordul acesteia.

Casa Albă și negociatorii din Qatar au declarat luni că perioada originală de patru zile de încetare a luptelor, programată să expire la 05:00 GMT marți, a fost prelungită cu încă două zile.

Israel nu a comentat oficial despre vreo înțelegere de prelungire a încetării focului, însă, într-un semn posibil de confirmare implicită, biroul prim-ministrului israelian a anunțat că guvernul a aprobat adăugarea a 50 de deținute la lista sa de palestinieni pentru eliberare potențială, în cazul în care sunt eliberați mai mulți ostatici israelieni.

Hamas a declarat că a căutat să revizuiască condițiile sub care va elibera ostatici, dincolo de femeile și copiii pe care i-a eliberat deja.

"Sperăm ca Ocupația (Israelul) să respecte acordul în următoarele două zile, deoarece căutăm un nou acord, în afara femeilor și copiilor, în care să schimbăm alte categorii pe care le avem", a declarat oficialul Hamas, Khalil Al-Hayya, pentru Al Jazeera luni seară.

Acest lucru ar implica "mergerea către un interval de timp suplimentar pentru a continua schimbul de persoane în această etapă", a adăugat el.

Printre ostaticii pe care Hamas îi deține încă se află tați și soți ai celor eliberați în ultimele zile.

Israelul a spus că va prelungi încetarea focului cu o zi pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați

 

Israelul a afirmat anterior că va prelungi încetarea focului cu o zi pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, oferind astfel o ușurare temporară în cadrul războiului.

Guvernul israelian a primit o listă de ostatici care urmează să fie eliberați marți, conform postului de radio al armatei israeliene, citând biroul prim-ministrului israelian.

Site-ul de știri Axios a raportat că lista conține 10 ostatici. Nu a existat un comentariu imediat din partea biroului prim-ministrului.

Confruntări în zona închisorii

 

Serviciul penitenciar israelian a declarat că 33 de deținuți palestinieni au fost eliberați luni din închisoarea Ofer din Cisiordania ocupată și dintr-un centru de detenție din Ierusalim, ajungând la un total de 150 de palestinieni eliberați începând de vineri.

Forțele israeliene s-au confruntat cu unii dintre zecile de palestinieni care s-au adunat în afara închisorii Ofer pentru a aștepta eliberarea deținuților, conform Ministerului Sănătății palestinian. Unii dintre protestatari au fluturat steagurile Hamas și Jihad Islamic, o altă grupare militantă palestiniană.

Ministerul a declarat că un palestinian a fost ucis în zonă, iar nu este clar dacă a participat la confruntări. Media palestiniană a raportat că a fost împușcat mortal. Israelul nu a avut un comentariu imediat cu privire la acest incident.

În răspuns la atacul din 7 octombrie, Israelul a bombardat Fâșia Gaza și a lansat o ofensivă terestră în nordul acesteia. Potrivit guvernului condus de Hamas din Gaza, au fost ucise mai mult de 15.000 de persoane, iar sute de mii au fost deplasate.

În fiecare zi de la începutul încetării focului vineri, Hamas a eliberat unii ostatici, în timp ce Israel a eliberat unii palestinieni pe care îi deținea. Din cei 69 de ostatici eliberați de Hamas, 51 erau israelieni și 18 străini.

Ido Dan, un rudă a adolescenților israelieni Sahar Calderon, 16 ani, și Erez Calderon, 12 ani, a vorbit despre bucuria eliberării lor luni, amestecată cu anxietatea pentru tatăl lor, Ofer, care încă este ținut captiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel