Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Maghiarii din Harghita și Covasna au aprins focuri: Cer autonomie și cărți de identitate secuiești
WhatsApp
Maghiarii din Harghita și Covasna au aprins focuri de veghe în peste 100 de localități pentru „a reitera solicitarea autonomiei.”

Evenimentul a fost organizat de Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iar ca și în anii trecuți, a fost citită proclamația semnată Balázs Izsák, liderul instituției.

Potrivit documentului, citat de Adevărul, autonomia teritorială ar putea fi o garanție a securității, păcii și prosperității în Ținutul Secuiesc. De asemenea, se precizează că maghiarii cer în continuare autonomie și doresc cărți de identitate secuiești.

„Declarăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă pentru cetăţenii Ţinutului Secuiesc. Voinţa şi exigenţele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucţiei autorităţilor, am reuşit să acţionăm la nivel european în interesul Ţinutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internaţional. Mai avem o sarcină în faţa noastră: crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cărţii de identitate secuieşti. Fie ca această seară să fie un moment în care toţi membrii comunităţii să-şi conştientizeze această sarcină, ea să devină pentru toţi o experienţă personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună în viitor”, se arată în document.

 

Vezi și 

 

Kelemen Hunor îi ia apărarea lui Viktor Orban, după discursul de la Băile Tușnad: „Îl cunosc și nu are nicio urmă de rasism”

 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu consideră că discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad a fost unul rasist sau putinist, potrivit maszol.ro. Hunor a subliniat că declarațiile premierului ungar trebuie interpretate în contextul lor. 

În weekend, premierul maghiar Viktor Orban a ținut un discurs amplu la Băile Tuşnad, unele declarații fiind revoltătoare. Cea care a provocat cea mai mare rezonanță a fost atunci când a vorbit despre popoare de „rase mixte și nemixte”. Kelemen Hunor susține că „amestecul interrasial, relaţiile dintre persoane sunt o chestiune privată în lumea civilizată, nu un subiect politic al partidelor, nu e un subiect ce ţine de funcţionarea societăţii şi nu e un subiect de stat. Dacă se poate spune aşa, este un subiect de suflet”. El a adăugat că în Europa, Europa Centrală sau de Est, acest lucru a fost deja decis şi nu este o problemă politică.

Conform liderului UDMR, orice declaraţie trebuie interpretată în context. „Să nu mai vorbim de faptul că cineva încearcă în mod deliberat să interpreteze greşit o declaraţie şi doreşte să-şi întărească propria părere sau prejudecăţile printr-o interpretare greşită. Este la mare modă, astăzi, ca, fără o gândire profundă, să numim pe cineva fascist sau rasist, pe oricine nu este de acord cu noi sau care are o altă opinie. Eu pot să găsesc fraze în operele lui Platon pe care, dacă le scot din context, pot demonstra, dintr-o singură mişcare, cât de rasist sau fascist a fost Platon. Dacă ne uităm la tot discursul lui Orban, putem vedea că nu a fost un discurs bazat pe rasism sau pe teoria speciilor. Există o singură specie de om, homo sapiens, restul sunt discuții secundare”.

Citește continuarea AICI...

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel