Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Macron spune că teroriștii de la mall-ul din Rusia au încercat să atace și Franța. Nivelul de alertă a fost ridicat
WhatsApp
Președintele francez Emmanuel Macron spune că teroriștii care au ucis 137 de persoane în Rusia au încercat să atace și Franța, nivelul de alertă fiind ridicat de către autoritățile din Hexagon.

Președintele Emmanuel Macron a declarat, luni, că atacatorii care au ucis 137 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei fac parte dintr-o grupare islamistă care a fost în spatele unor tentative de atac dejucate asupra Franței în ultimele luni.

Acest lucru, la rândul său, explică de ce guvernul francez a ridicat duminică alerta de securitate la cel mai înalt nivel, a spus Macron.

Rusia, care a contestat afirmațiile Statelor Unite potrivit cărora gruparea militantă Stat Islamic ar fi orchestrat atacul de vineri, a continuat luni să sugereze că vina aparține Ucrainei. Macron a spus că acest lucru a fost "cinic și contraproductiv".

"Acest atac a fost revendicat de Statul Islamic", a declarat Macron, "iar informațiile de care dispunem noi, serviciile noastre (de informații), precum și principalii noștri parteneri, indică într-adevăr că o entitate a Statului Islamic a fost cea care a instigat acest atac.

"Acest grup a încercat de mai multe ori să lovească Franța"

 

"Acest grup a încercat de mai multe ori să lovească Franța", a adăugat el, referindu-se la filiala din Afganistan a Statului Islamic, cunoscută sub numele de ISIS-Khorasan sau ISIS-K, care a revendicat atacul de vineri de la Moscova.

Franța a fost lovită de o serie de atacuri islamiste în ultimul deceniu, dintre care cel mai grav, în 2015, a vizat sala de concerte Bataclan și cafenele și baruri din Paris - ceea ce, potrivit unor parizieni, i-a ajutat să înțeleagă de ce securitatea va fi acum întărită.

Oficialii francezi au organizat luni o reuniune pentru a analiza măsuri specifice de întărire a securității, cum ar fi verificarea bagajelor la intrarea în sălile de concerte sau în lăcașurile de cult.

"Acesta (atacul de la sala de concerte din Moscova) ne aduce în minte anii Bataclan, așa că da, este ceva care ne-a marcat pentru totdeauna", a declarat lucrătorul IT Raffele Alegretti.

"Așa că da, sunt complet de acord cu întărirea planului Vigipirate (de securitate publică), pentru că, în opinia mea, oamenii sunt puțin îngrijorați", a spus el, amintind de Jocurile Olimpice pe care Parisul le va găzdui în această vară.

"A existat deja un atac în timpul Jocurilor Olimpice (la Munchen, în 1972) ... Evident, sunt evenimente îngrijorătoare, în ceea ce privește securitatea", a declarat Lou Bardou-Jacquet, producător de film în vârstă de 25 de ani.

Macron, care vorbea în timp ce sosea pentru o vizită în Guyana Franceză, a mai spus că Franța s-a oferit să intensifice cooperarea cu serviciile de informații rusești în legătură cu atacul din sala de concerte "pentru a continua să luptăm eficient împotriva acestor grupuri care vizează mai multe țări".

Președintele rus Vladimir Putin nu a menționat public Statul Islamic în legătură cu atacatorii, despre care a spus că ar fi încercat să fugă în Ucraina. Rusia se află în război cu Ucraina de când și-a invadat vecinul în februarie 2022.

Putin a declarat că unele persoane din "partea ucraineană" au fost pregătite să îi ducă cu duhul pe atacatori dincolo de graniță. Ucraina a negat orice rol în atac, iar președintele Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Putin că a încercat să deturneze vina pentru că nu a asigurat Rusia împotriva unui astfel de atac, menționând Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel