Soluția desființării SIIJ este un proiect de lege în procedură de urgență, cont de recomandările Comisiei de la Veneția, iar numirea în funcțiile de conducere la vârful parchetelor nu va avea loc în mandatul meu, spune ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode.
”Desființarea SIIJ rămâne o prioritate, ne-am asumat acest lucru în programul de guvernare și e o condiție esențială pentru ridicarea MCV. Soluția o știm cu toții. Doar cine nu vrea nu o vede. Soluția este un proiect solid care să țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, care să fie dezbătut de urgență în Parlament și care să conțină consensul unei majorități parlamentare”, spune Lucian Bode.
El afirmă că numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor nu va avea lor în timpul mandatului său, care este unul interimar, de maximum 45 de zile.
„Am solicitat specialiștilor din Ministerul Justiției un punct de vedere și sunt convins că în cel mai scurt timp, structurile de specialitate vor publica un anunnț în acest sens”, conchide Bode.
Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a declarat, joi, la finalul mandatului încetat prin remaniere, că miza reală pentru care a fost demis este numirea procurorilor de rang înalt.
„În ceea ce privește Planul Național de Investiții Anghel Saligny a fost dezbătut în primă lectură în Guvern în urmă cu trei săptămâni și așa cum rezultă din primele discuții pe care le-am avut cu specialiștii din Ministerul Justiției, cunoscând subiectul în coordonate mari, în această seară ne vom consulta cu echipa de la Ministerul Dezvoltării, cu specialiștii care au inițiat proiect și cu siguranță voi aviza acest proiect”, anunță ministrul interimar al Justiției, Lucian Bode.
El spune că procedura de avizare a unui act normativ este de natură tehnică.
„Ministerul Justiției trebuie să se pronunțe strict pe legalitatea actelor. Despre oportunitatea unui program sau uei măsuri guvernamentale, deciziile sunt luate când construiești programul de guvernare, când stabilești politicile publice sau direcțiile de acțiune. MJ se va pronunța de fiecare dată pe legalitatea unui proiect și nu pe oportunitate”, conchide Bode.
Guvernul are programată vineri o ședință și este de așteptat să aprobe Planul Național de Investiții, în valoare de 50 de miliarde de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News