Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Liz Truss a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii
WhatsApp
Liz Truss a anunțat că demisionează din funcția de premier al Marii Britanii, după doar șase săptămâni de la numire.

Prim-ministrul britanic Liz Truss și-a anunțat, joi, demisia după șase săptămâni turbulente de mandat, ceea ce face din ea unul dintre puținii premieri cu cel mai scurt mandat din istoria Marii Britanii.

Truss, a treia femeie prim-ministru al Marii Britanii, nu a reușit să-și salveze fotoliul de premier, chiar dacă și-a abandonat întregul plan economic și a înlocuit două posturi cheie în Cabinet în ultima săptămână.

"Nu pot îndeplini mandatul pentru care am fost aleasă de Partidul Conservator. Am vorbit cu regele și l-am notificat că demisionez", a declarat ea în fața reședinței sale și a Downing Street. Ea a adăugat că va rămâne prim-ministru până când va fi ales un succesor, săptămâna viitoare.

Truss a fost numită prim-ministru pe 6 septembrie, cu doar două zile înainte ca regina Elisabeta a II-a să se stingă din viață după 70 de ani la tron.

Liz Truss a demisionat din funcția de premier al Marii Britanii

 

La o zi după ce a declarat în Parlament că este o "luptătoare, nu o lașă", Truss s-a întâlnit cu puternicul președinte al comisiei 1922, Graham Brady, care știe exact câți parlamentari conservatori au emis scrisori de neîncredere în conducerea sa.

Conform normelor actuale, Truss ar fi trebuit să fie la adăpost de contestații în primele 12 luni de mandat. Dar aceste reguli pot fi schimbate.

Truss este în funcție de numai 44 de zile. Deținătorul precedent al recordului pentru cel mai scurt mandat de prim-ministru a fost George Canning, care a rezistat 119 zile. El și-a început mandatul la 12 aprilie 1827 și a murit la 8 august 1827.

Sub conducerea ei, ratingul în sondaje al Partidului Conservator a scăzut vertiginos. Dacă ar avea loc astăzi alegeri, conservatorii ar fi aproape anihilați. 

Liz Truss: Am vorbit cu regele și l-am notificat că demisionez

 

Truss a venit la guvernare cu o viziune pentru un stat cu taxe reduse și un guvern mic. Dar planurile sale, care includeau reduceri de impozite nefinanțate de miliarde de dolari, au speriat piețele și au dus la prăbușirea lirei sterline. Nu a trecut mult timp până când a fost nevoită să renunțe la agenda sa și să-și concedieze cancelarul.

Nu era clar cine anume va prelua funcția de la Truss. Unii comentatori au speculat că Jeremy Hunt, cancelarul pe care mulți îl numeau prim-ministru de facto, ar putea fi chemat să fie un lider interimar.

Pe 23 septembrie, ministrul de finanțe al lui Truss, Kwasi Kwarteng, a anunțat un așa-numit "mini-buget", care a început o perioadă turbulentă pentru piețele de obligațiuni din Marea Britanie, care s-au împotrivit reducerilor de taxe finanțate din datorie pe care le-a propus. Majoritatea politicilor au fost anulate trei săptămâni mai târziu de cel de-al doilea ministru de finanțe, Jeremy Hunt.

Truss l-a învins pe Rishi Sunak pentru a deveni liderul Partidului Conservator, în urma demisiei lui Boris Johnson la 7 iulie. Sunak este acum unul dintre favoriții pentru a o înlocui pe Truss, alături de Hunt, o altă pretendentă la conducere, Penny Mordaunt, ministrul apărării Ben Wallace și fostul premier Boris Johnson.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel