„Vă aflați la o petrecere la Scroviștea. S-a scris în presă că dumneavoastră erați informat cu tot ce se întâmplă în Piața Victoriei Gabriela Firea v-a acuzat ca ați planificat atacul violent al jandarmilor împotriva protestatarilor. Ați dat ordin sa fie bătuți românii pe 10 august?”, l-a întrebat Denise Rifai pe fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.
„Nici vorbă nu eram la Scroviștea în acea seara, eram la Neptun. Poate să creadă oricine orice. La vream aceea eram cu mai mulți prieteni și beam vin rece. Am văzut la televizor. Nu că nu am dat ordin, nu am vorbit cu ministrul de interne sau cu cineva din structurile ministerului sau cu cineva din jandarmerie. Când a ieșit Rareș Bogdan și a zis că el știe că e eu eram pe mașina cu tunul de apă și că eu sunt acela care dă cu apă peste protestatari. Ceea ce a zis atunci Gabriela Firea și mai crede, o rog să meargă la Parchet și să spună lucrurile astea sau orice alt lucru care poate să fie importante. Acolo au fost niște lucruri grave, în acea seară.Și de o parte, și de alta. Nu știu dacă au fost comandata sau nu de cineva. Ceea ce știu despre 10 august e la fel de mult sau la fel de puțin ca dumneavoastră. Am văzut doar la televizor și ceea ce se discuta pe internet., Mie nu-mi dădea informații nici SRI, nici Doi si-un sfert, nici MAI Nici nu le-am cerut”, a răspuns Liviu Dragnea.
„De ce au fost bătuți românii, ați înțeles?”, l-a întrebat Denise Rifai pe Liviu Dragnea.
„Nu. Dar nu am înțeles de ce au fost agresați jandarmii. De ce 99% dintre oamenii de bună credință, care au fost la proteste, i-au lăsat pe cei care erau bine organizați să bruscheze jandarmii și să o bată pe acea femeie jandarm?”, a punctat fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.
Au trecut trei ani de la momentul 10 august 2018 și în care niciun vinovat nu plătește prețul pentru gazele administrate atunci în piață. Mai multe organizații civice îi cer procurorului general să delege o echipă de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului „10 August” și o comunicare publică periodică a stadiului anchetei și actelor de urmărire penală care se fac în dosar.
Societatea Civilă, reprezentantă de 13 organizații civile din țară, îi cere procurorului general să delege o echipa de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August. De asemenea, societatea civilă solicită procurorilor să comunice public periodic stadiul anchetei și actele de urmărire penală efectuate în dosar. „Au trecut 3 ani și vinovații sunt încă în funcții, cât să mai așteptăm? Nimeni nu a răspuns pentru cei 700 de protestatari răniți sau gazați pe 10 August 2018 de Jandarmerie. Dacă tot susținem că vrem justiție independentă, haideți să vedem și acțiuni concrete, pași clari în anchetă. Măcar acum, după ce am reușit ca, alături de una din victime, Ioan Crăciuneanu, să obținem reluarea cercetărilor după simulacrul de anchetă de la DIICOT”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.
Organizațiile semnatare reamintesc procurorilor că a existat un precedent de desemnare a unei echipe dedicate de anchetă și o comunicare constantă privind stadiul dosarului Revoluției, instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Militară. „Dacă chiar vor să facă dreptate, procurorii de la Secția Militară a PICCJ trebuie să facă pași în anchetă și să finalizeze cu celeritate dosarul. Societatea civilă nu va permite ca procurorii militari să tergiverseze ancheta și să se încurce în acte de procedură, cum au făcut în dosarele Revoluției și Mineriadei. E suficient cât timp a pierdut DIICOT, fără audieri de martori, fără întrebări incomode și chiar și fără percheziții informatice ale telefoanelor șefilor din Jandarmerie”, au transmis cei de la Societatea Civilă,
Demersul Declic este susținut de peste 61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august. Cei care au semnat solicitarea în numele Societății Civile sunt Comunitatea Declic, Corupția Ucide, Geeks for Democracy, Asociația Evoluție în Instituție, Funky Citizens, Asociația Voci pentru Democrație și Justiție, #REZISTENȚA, Reset Iași, Umbrela Anticorupție Cluj, Rezistența Civică Galați, Asociația Aradul Civic, Asociația Platforma Inițiativa România și Asociația România Vie, potrivit Mediafax.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News