Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Legea cu noile modificări privind circulaţia pe drumurile publice, promulgată de Iohannis: Șoferi profesioniști de la 18 ani, în loc de 21
WhatsApp
Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Consulate generale noi înfiinţate în Germania. Iohannis a semnat decretele

Legea prevede, între altele, reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C şi CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D şi DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională.

Șoferi profesioniști de la 18 ani, în loc de 21

 

Documentul mai stipulează că titularul permisului de conducere are dreptul să obţină istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în una din următoarele modalităţi: de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române sau de la orice structură de Poliţie rutieră.

Totodată, actul normativ completează normele de înmatriculare a autovehiculelor şi de radiere a acestora din sistem, potrivit Rador.

Polițiștii vor putea da amenzi de circulație cu ajutorul camerelor video

 

Totodată, legea 383/2022, apărută azi, introduce Sistemul integrat de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice din România, denumit e-SIGUR, sistem de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport.

Prin sistemul e-SIGUR se vor procesa automat datele de monitorizare a traficului rutier, acesta urmând să semnalizeze:
posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezență în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, sau care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară;posibila prezență în trafic a unor vehicule care circulă fără achitarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri.În ceea ce privește posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice, sistemul va semnaliza:


limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum; interdicţia sau restricţia de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare; semnificaţia culorii roşii a semaforului; interdicția de a conduce pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată; trecerea la nivel cu calea ferată; interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Legea cu noile modificări privind circulaţia pe drumurile publice, promulgată de Iohannis

 

Pentru a putea identifica abaterile de la normele rutiere și pe șoferii vinovați, sistemul va fi compus dintr-o rețea de camere video și radare. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va avea obligația de a informa public, pe pagina de internet proprie, cu privire la existența mijloacelor tehnice fixe și scopul prelucrării datelor de monitorizare a traficului rutier.

Totodată, legea reglementează și întocmirea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, în format electronic, sub semnătură electronică calificată. „Astfel, semnătură electronică calificată ataşată unui înscris în format electronic pentru care forma scrisă este cerută de lege ad validitatem îndeplineşte aceeaşi funcţie întocmai semnăturii olografe pe înscrisul imprimat pe suport hârtie şi, în plus, aduce garanţii suplimentare, de unicitate, identitate, securitate, integritate, neputând fi repudiată de autorul său”, după cum scrie în nota de fundamentare a măsurii.

În fine, prin legea de față se modifică Codul rutier, astfel încât să fie posibilă comunicarea procesului verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit ca înscris în formă electronică, cu ajutorul unor platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice.

Sistemul e-SIGUR va fi operaționalizat în termen de 24 de luni de la data intrării în vigoare a legii, respectiv la începutul anului 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel