Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Laura Codruța Kovesi: „Cea mai mare fraudă de TVA descoperită până acum în Europa”. Grupări de crimă organizată găsite de PE, inclusiv în România
WhatsApp
Parchetul European EPPO a efectuat marţi simultan, în cooperare cu agenţiile de aplicare a legii din 14 state membre ale UE, măsuri investigatorii în legătură cu o schemă complexă de fraudă în domeniul TVA bazată pe vânzarea de bunuri electronice populare, informează un comunicat al organismului condus de Laura Codruța Kovesi.

Acţiunea, în cadrul căreia au avut loc peste 200 de percheziţii, s-a desfăşurat în Belgia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, România, Slovacia şi Spania. În cadrul acestei operaţiuni emblematice a EPPO au fost deja efectuate percheziţii în Republica Cehă, Ungaria, Italia, Ţările de Jos, Slovacia şi Suedia la 12 şi 13 octombrie a.c., menţionează comunicatul citat.

Informaţiile colectate sunt în curs de analizare, iar ancheta asupra grupurilor criminale organizate din spatele acestei scheme continuă. Prejudiciul estimat investigat în cadrul „Operaţiunii Amiral” se ridică în prezent la 2,2 miliarde de euro şi s-au luat măsuri de recuperare a acestuia, precizează comunicatul EPPO, condus de Laura Codruţa Kovesi.

„Prin Operaţiunea Amiral, Parchetul European aduce în centrul atenţiei o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special datorită limitărilor structurale ale autorităţilor fiscale şi de aplicare a legii naţionale, atunci când vine vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră”, a afirmat procurorul şef european, Laura Codruţa Kovesi.

 

Kovesi: Acest gen de operaţiuni ar fi durat ani de zile sau, mai probabil, nu ar fi avut loc niciodată



Potrivit lui Kovesi, fără EPPO, pregătirea acestui gen de operaţiuni ar fi durat ani de zile sau, mai probabil, nu ar fi avut loc niciodată. „Operaţiunea Amiral este o demonstraţie clară a avantajelor unui parchet transnaţional. Când vine vorba de fraudă în materie de TVA, din perspectivă naţională, prejudiciile pot fi evaluate ca fiind relativ mici sau inexistente, sau chiar rămân nedetectate. Ai nevoie de o vedere din elicopter, pentru a cuprinde întreaga imagine”, a spus Kovesi.

EPPO a avut nevoie de mai puţin de 18 luni de la raportarea iniţială a infracţiunii până la descoperirea unei întregi reţele de grupuri criminale organizate, "responsabile pentru o pierdere uluitoare de 2,2 miliarde de euro pentru contribuabilii din UE. Cred că aceasta este cea mai mare fraudă în materie de TVA din Europa descoperită până acum", a subliniat şefa EPPO.

Investigaţiile în acest caz au fost lansate după ce, imediat ce EPPO şi-a început activitatea, în iunie 2021, autorităţile portugheze au raportat biroului european, în conformitate cu obligaţia lor legală, un caz aflat în atenţia Autorităţii Fiscale portugheze din Coimbra privind o companie care vindea telefoane mobile, tablete, căşti şi alte dispozitive electronice, fiind suspectată de fraudă în domeniul TVA.

 

Activităţile criminale sunt răspândite în cele 22 de state membre participante la EPPO



Din perspectivă naţională, în baza anchetei administrative, contabilitatea părea a fi în regulă, însă procurorii delegaţi europeni portughezi au decis să investigheze în continuare şi, lucrând împreună dincolo de frontiere, procurorii europeni, procurorii europeni delegaţi, analiştii de fraudă financiară ai EPPO şi reprezentanţii Europol şi autorităţile naţionale de aplicare a legii au stabilit treptat legături între compania suspectată din Portugalia şi aproape 9000 de alte entităţi juridice şi peste 600 de persoane fizice localizate în diferite ţări. La optsprezece luni de la primirea raportului iniţial, EPPO dezvăluie acum ceea ce se crede a fi cea mai mare fraudă cu TVA de tip "carusel" investigată vreodată în UE, subliniază comunicatul.

Activităţile criminale sunt răspândite în cele 22 de state membre participante la EPPO, precum şi în Ungaria, Irlanda, Suedia şi Polonia, împreună cu ţări terţe, inclusiv Albania, China, Mauritius, Serbia, Singapore, Elveţia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit şi Statele Unite.

Dincolo de mărimea pagubelor, ceea ce face ca această fraudă-carusel cu TVA să iasă în evidenţă este complexitatea extraordinară a lanţului de companii - de la companii acţionând ca furnizori aparent "curaţi" de dispozitive electronice şi altele care pretind rambursări de TVA de la autorităţile fiscale naţionale în timp ce vând aceste dispozitive online clienţilor individuali - iar ulterior canalizează veniturile din aceste vânzări offshore, înainte de a dispărea - până la cele care "spală" veniturile obţinute această activitate criminală, explică EPPO.

 

EPPO: Frauda-carusel cu TVA este cea mai profitabilă infracţiune din UE



Aceste activităţi nu ar fi posibile fără implicarea mai multor grupuri de criminalitate organizată cu un înalt nivel de specializare, fiecare dintre acestea având roluri specifice în cadrul sistemului general. Lucrând la nivel transnaţional, aproape cu o logică industrială, ele au reuşit ani de zile să evite detectarea.

EPPO notează că, pe baza ultimei estimări realizate de Europol, frauda-carusel cu TVA sau frauda MTIC (Missing Trader Intra-Community, cu implicarea de firme fantomă) este cea mai profitabilă infracţiune din UE, costând aproximativ 50 de miliarde de euro anual în pierderi fiscale pentru statele membre.

Transfrontalier prin definiţie, odată ce atinge un nivel de complexitate comparabil cu cel observat în cadrul Operaţiunii Amiral, acest tip de fraudă este aproape imposibil de descoperit dintr-o perspectivă pur naţională, dar utilizând sistemul central de gestionare a cazurilor EPPO, accesul la bazele de date naţionale şi europene, susţinut de capacitatea analitică şi de investigaţie a Oficiului central al EPPO, precum şi de Europol şi de agenţiile de aplicare a legii, procurorii europeni au putut să elaboreze şi să implementeze o abordare comună de investigare a unei întregi reţele de grupuri criminale organizate, conchide EPPO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel