Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Jurnalişti de limbă română, la şedinţa solemnă din Parlament
WhatsApp
Jurnalişti de limbă română din Ucraina, Serbia, Albania şi Republica Moldova au fost prezenţi la şedinţa solemnă din Parlament.

Un grup de 30 de reprezentanţi ai presei în limba română din Ucraina, Serbia, Albania şi Republica Moldova, participanţi la programul 'Itinerar centenar pentru jurnaliştii români din afara graniţelor', derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), a participat marţi la şedinţa comună a Parlamentului.

De asemenea, ei au avut discuţii cu parlamentari, cu liderii celor două Camere şi cu ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, informează un comunicat al MRP. Jurnaliştii au asistat la şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care a fost dezbătută şi adoptată 'Declaraţia solemnă a Parlamentului pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918', prin care se reflectă unitatea poporului şi a limbii române. A urmat o întrevedere cu liderii celor două camere ale Parlamentului, precum şi cu membrii Comisiilor pentru românii de pretutindeni şi ai Comisiilor de politică externă, arată sursa citată.

Burse pentru elevi

În acest context, jurnaliştii din Ucraina au ridicat problema burselor pe care statul român urmează să le finanţeze pentru etnicii români din statul vecin. Ei le-au propus parlamentarilor din comisiile reunite ca beneficiarii celor 1.000 de burse prevăzute să fie elevi de clasa I-a şi au arătat că în acest fel copiii românilor din Ucraina ar fi încurajaţi să studieze în limba maternă din primul an de şcoală, precizează acelaşi comunicat. MRP a luat act de propunere, cu menţiunea că 'aceasta s-ar putea concretiza doar cu sprijinul parlamentarilor', prin avansarea şi susţinerea unui amendament la Ordonanţa de Urgenţă 85/2017, aflată în prezent în circuitul legislativ.

Totodată, jurnaliştii au prezentat problemele cu care se confruntă mass-media din ţările din care provin şi au pledat pentru continuarea sprijinului din partea autorităţilor române.

'Presa de limba română este una dintre cele mai importante legături pe care diaspora românească le are cu identitatea sa naţională. Prin publicaţiile şi emisiunile în limba maternă, românii au posibilitatea să rămână conectaţi la valorile lor naţionale, iar jurnaliştii din presa de limba română din diaspora sunt printre cei mai apropiaţi parteneri pe care îi putem avea în demersul de a le promova', a spus ministrul Natalia-Elena Intotero.

Ea a adăugat că obiectivul 'este de a păstra şi promova ideea de apartenenţă la românitate, de a promova imaginea României şi de a educa tânăra generaţie în spiritul respectului faţă de valorile româneşti'. Valoarea finanţărilor nerambursabile pe care MRP le-a acordat în 2017 unor publicaţii de limba română din afara graniţelor ţării a fost de 1.021.457 de lei, informează ministerul.

Dintre cele 21 de proiecte aprobate în cadrul programului mass-media 'Mihai Eminescu', 12 s-au derulat în Republica Moldova, şase în Ucraina, două în Serbia, unul în Ungaria. În anul 2018 au fost aprobate 11 proiecte (patru în Republica Moldova, patru în Ucraina, două în Serbia şi unul în Bulgaria).

Pentru proiectele derulate în anul curent, cererile de finanţare se transmit cel târziu până la data de 1 noiembrie, aminteşte MRP. Seria de întrevederi s-a încheiat la sediul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Participanţii la programul 'Itinerar centenar pentru jurnaliştii români din afara graniţelor' se află în România în perioada 26-30 martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Social Vezi toate articolele
pixel