Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italienii se plâng că nu mai găsesc badante, bone și menajere. "Avem nevoie pentru bătrânii noștri"
WhatsApp
Reprezentanții unui sindicat din Italia se plâng de lipsa personalului casnic (bone, îngrijitoare și menajere) în condițiile în care populația țării îmbătrânește pe zi ce trece, iar guvernul întârzie emiterea unui decret care să permită mai multor lucrătoare din țări non-UE să vină să lucreze în Peninsulă.
Italia se confruntă cu o lipsă acută de badante și bone

Asociația Assindatacolf, un sindicat al angajatorilor personalului casnic din Italia, trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că această țară se confruntă cu un deficit important de forță de muncă în domeniul îngrijirii casnice. Reprezentanții Assindatacolf spun că nici în acest an nu există cote de imigranți pentru munca domestică. Nici măcar ajutoarele domestice și baby sitterii nu sunt de găsit. Populația italiană îmbătrânește, numărul persoanelor care nu se pot îngriji singure este în creștere și există o lipsă totală de asistență.

Familiile din Italia sunt în mare dificultate

 

Lucrătorii sunt de negăsit. Nu doar îngrijitori, ci și ajutoare domestice și babysitter. Cererea este foarte mare, familiile italiene sunt în dificultate, și totuși noul decret privind fluxurile pentru lucrătorii străini nu prevede deschiderea "sectorului casnic" la cote pentru 2023. În total, 82.705 persoane din afara UE vor putea intra în Italia pentru muncă sezonieră sau în sectorul hotelier, turistic, naval și al construcțiilor. Dar ajutoarele domestice și îngrijitorii nu vor putea, potrivit legii. 

"Așa cum se întâmplă, din păcate, de ani de zile, având în vedere că ultimul decret care prevede fluxuri de personal pentru munca domestică datează din 2012, dar între timp populația din Italia a devenit din ce în ce mai bătrână, iar numărul persoanelor care nu sunt autosuficiente a crescut", subliniază Andrea Zini, președintele Assindatacolf, asociația națională a angajatorilor de muncă domestică, potrivit publicației La Repubblica.

"De mai bine de 10 ani, cotele dedicate sectorului casnic în decretele de flux au fost total inadecvate și nici nu au fost vreodată stabilite pe baza unei măsurători exacte a nevoilor, așa cum s-a întâmplat în cazul companiilor. Repercusiunile sunt grele: astăzi, familiile au dificultăți enorme în a găsi personal dispus să îngrijească persoanele în vârstă și cu handicap. Iar ajutoarele domestice și babysitterii devin, de asemenea, indisponibile".

Zeci de mii de badante și bone au plecat în Germania s-au Franța

 

În 2020, asociația estimase deja un deficit de peste șaizeci de mii de lucrători în domeniu, fiind nevoie de alte zece mii în plus, în fiecare an până în 2025. Acest lucru nu s-a întâmplat, la fel cum nu a existat nicio creștere a ajutoarelor sociale publice. 

Astfel, mii de îngrijitoare din Europa de Est, au plecat în Germania și Franța, unde salariile sunt mai mari decât în Italia.

"Lipsa de personal casnic este un fenomen destinat să crească nu numai din cauza îmbătrânirii progresive a populației, care va duce inevitabil la o creștere a cererii de îngrijire a persoanelor dependente, ci și a forței de muncă angajate în acest sector. Pe măsură ce îmbătrânim, crește și vârsta celor care îi îngrijesc pe cei dragi nouă. De fapt, îngrijitorii și ajutoarele domestice sub 30 de ani reprezintă doar 7 % din total, în timp ce 57% au între 30 și 54 de ani și 35% au peste 55 de ani.

Acest lucru înseamnă că, în următorul deceniu, mulți agenți care sunt activi astăzi vor fi pensionați sau aproape de vârsta de pensionare. Dacă adăugăm la acestea și încetările din alte motive, cum ar fi migrația, întoarcerea acasă și schimbarea activității, situația riscă să devină alarmantă. Pentru a face față, este nevoie de stimulente economice din partea statului, dar mai ales de noi reglementări care să reglementeze intrarea pe piața muncii", mai spune președintele Assindatacolf.

 

--------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel