Roma s-a umplut cu oameni veniţi din toate colţurile ţării, în vreme ce hotelurile din marile oraşe nu mai au locuri pentru perioada sărbătorilor.
Deşi pare incredibil, în această perioadă de criză economică la nivel european, la Roma s-au înregistrat numai la 8 decembrie, de Sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, în Biserica Italiană Catolică, nici mai mult, nici mai puţin de două milioane de turişti, dintre care 700 străini, ceea ce înseamnă practic aproape numărul de locuitori ai capitalei.
Cei mai mulţi sunt italieni, care au vrut să profite de cele 4 zile libere şi s-au deplasat de la nord la sud sau invers. 80% dintre hoteluri sunt ocupate, aceasta chiar dacă preţurile au crescut cu aproape 50-60 de euro pe noapte în plus faţă de anul trecut. Pentru Crăciun şi de Revelion nu mai există nicio cameră liberă la Roma, la fel la Florenţa, Veneţia, Torino şi Milano.
Aceste informaţii apar în presa de astăzi, în contextul în care numai în urmă cu o zi, potrivit Organizaţiei Consumatorilor Codacons, datele Institutului Naţional de Statistică privind vânzările cu amănuntul pentru luna octombrie sunt dezastruoase, iar valul de creşteri de costuri care a lovit preţurile cu amănuntul reprezintă de fapt motivul scăderii abrupte.
Potrivit preşedintelui Organizaţiei Consumatorilor, Carlo Rienzi, faţă de luna precedentă vânzările sunt în scădere, atât ca valoare, cât şi ca volum. Dar cifra cu adevărat alarmantă este prăbuşirea mărfurilor alimentare, care, faţă de aceeaşi perioadă, din 2021, înregistrează o scădere a volumului cu 7,9%. Numere care, fără inflaţie, echivalează cu o reducere a cheltuielilor cu hrană de 445 de euro pe an pe familie.
Pe primul loc în clasamentul produselor afectate de tăierile consumatorilor se află băuturile alcoolice, 44% dintre italieni fiind nevoiţi să renunţe la ele. Pe locul 2 se situează prăjiturile, care sunt reduse cantitativ cu 44%, în timp ce pe locul 3 se află mezelurile, la care 38,7% dintre cetăţeni au renunţat imediat, înaintea peştelui 38% şi a cărnii 37.%.
Carlo Rienzi, de la Codacons, atrage atenţia că acesta ar trebui să fie un semn de alarmă pentru guvern, care trebuie să adopte măsuri mai incisive pentru apărarea puterii de cumpărare a cetăţenilor, controlul preţurilor şi susţinerea consumului. Aceste decizii se pare însă că vor veni abia după sărbători, mai exact în luna ianuarie 2023, când se speră să nu fie prea târziu, potrivit Rador
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News