Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Informatician român din Italia, rămas fără locuință, serviciu și fără permis de ședere, din cauza birocrației
WhatsApp
Povestea lui Mirko, sau cum birocrația l-a lăsat pe un informatician român fără permis de ședere: După pandemie și-a pierdut locul de muncă, dar vrea să se întoarcă în România, însă nu poate pentru că i-a expirat buletinul și nu poate să și-l reînnoiască
Foto ILUSTRATIV

Una dintre acele povești pe care, dacă nu le citești sau nu le vezi cu ochii tăi, nu le crezi când ți le spun. Și totuși, acest lucru se întâmplă cu adevărat: birocrația poate forța o persoană să locuiască într-un parc în așteptarea eliberării unui document de identitate. Aceasta este povestea lui Mirko, informaticianul fără domiciliu, care acum locuiește în parcul din nordul orașului Milano.


47 de ani, expert în informatică. O diplomă bună care, până la pandemie, i-a permis să supraviețuiască cu demnitate: repara calculatoare la domiciliu, o practică mereu binevenită pentru cei care au probleme cu tehnologia. În plus, pentru a-și completa veniturile, a lucrat într-o pizzerie.

Pandemia i-a luat totul: oamenii nu mai au încredere în străini să intre în casele lor din cauza temei de a contacta virusul, pizzeria și-a închis porțile. Aceasta este povestea lui Mirko, românul obligat să locuiască în parcul din nordul orașului Milano pentru că municipalitatea nu a vrut să-i elibereze o carte de identitate.

Informatician român din Italia, rămas fără locuință, serviciu și fără permis de ședere, din cauza birocrației

 

De naționalitate română, locuia cu prietena sa în Cormano. După pandemie, fără un loc de muncă, "împreună cu partenerul meu, am decis să mă mut la Parco Nord", explică Mirko, "în cartierul Niguarda, pentru că băieții din bar mă cunosc bine, există camere de luat vederi și mă simt protejat. După o săptămână, am chemat-o pe fiica partenerei mele să vină să o ia, pentru că nu voiam să ducă această viață, chiar dacă plângea mult și ar fi rămas", a povestit el pentru Mitomorrow.it.

Acum este singur: vrea să câștige niște bani și să se întoarcă în România pentru a fi alături de prietena lui. Dar pentru a călători are nevoie de un document: "Cartea mea de identitate a expirat în iunie 2021, iar cei cu care am vorbit din ultima mea localitate de reședință, Cormano, mi-au spus că nu-mi pot elibera una nouă pentru că nu am domiciliu", continuă Mirko.

„Am cerut în mod repetat serviciilor sociale care m-au asigurat de o soluție care încă nu a sosit“, conchide Mirko. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel